دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۲۱۸) آیا پل صراط از روی جهنم کشیده شده است؟

(۲۱۸) سوال: می‌دانیم که پل صراط حق است و حقیقت دارد و باید بر آن عبور کرد؛ اما حدیثی شنیده‌ایم که مسیر راهش در پهنا و امتداد و بلندی و سرازیری، هر کدام یکصد سال است و این پل از روی جهنم کشیده شده است. آیا این حدیث صحیح است؟ اگر صحیح نیست حقیقت آن چیست؟ کسانی ‌که از آن گذر کنند، چه زمانی اجازه‌ی ورود به بهشت داده می‌شوند؟ حکم کسی ‌که وجود آن را انکار کند چیست؟

جواب:

پل صراط – همان طور که سؤال کننده بدان اشاره کرد – حق است، اعتقاد به وجود آن نیز واجب است و از جمله چیزهایی است که اهل سنت و جماعت بدان اعتقاد دارند. پلی است که بر روی جهنم نصب شده، از مو باریک‌تر و از شمشیر برنده‌تر است اما در مورد طولش چنان که سؤال کننده یاد کرد حدیث صحیحی از پیامبر ﷺ سراغ ندارم. مردم براساس کردارشان، از این پل می‌گذرند: برخی سریع و برخی آهسته؛ یعنی متناسب با حرکتشان بر راه مستقیم الله در این دنیا؛ بنابراین هر کس در این دنیا در راه راست، ثابت قدم و پیشرو در خوبی‌ها باشد، بر پل صراط نیز ثابت قدم و شتابان می‌گذرد و هر کس در دنیا کم‌تر ثابت قدم باشد، ثبات قدمش بر پل صراط نیز کم‌تر خواهد بود. چه بسا برخی در حال گذر، در جهنم بیفتند و به قدر اعمالشان عذاب شوند سپس نجات یابند اما کافران مطابق فرموده‌ی الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ از این پل عبور نمی‌کنند و تشنه‌ کام به سوی جهنم رانده می‌شوند؛ زیرا در این دنیا بر راه راست نبوده‌اند؛ پس سزایشان این است که به سوی دوزخ محشور شوند؛ بی ‌آن که بر پل صراط عبور کنند.

اولین کسی که با امتش گذر می‌کند، محمد ﷺ است. سپس بعد از این پل، بر قنطره که بین بهشت و دوزخ است متوقف می‌شوند و حقوق هر کدام از دیگری گرفته می‌شود، سپس بعد از این که پیامبر ﷺ برای باز شدن درهای بهشت، شفاعت می‌کند، وارد بهشت می‌شوند و اولین کسی که وارد می‌شود، محمد ﷺ است.

حکم کسی که وجود آن ‌را انکار کند چیست؟

پاسخ: اگر جاهل باشد آموزش داده می‌شود تا برایش واضح و روشن گردد. هرگاه به احادیث این موضوع رسید، واجب است بدان اعتقاد داشته باشد. اگر با علم به این که پیامبر ﷺ از آن خبر داده، آن را انکار کند مرتد و کافر می‌شود زیرا رسول ‌الله ﷺ را تکذیب کرده است .

***

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: نعرف أن عن الصراط حق لا ريب، وأنه لا بد من العبور عليه، ولكننا سمعنا حديثًا . صفته يقول بأن طوله مسيرة مائة عام في الاستواء، ومائة عام في الطلوع، ومائة عام في الهبوط، وأنه على متن جهنم. فهل هذا الحديث صحيح؟ وإن لم يكن كذلك فما هي حقيقته؟ ومتى يؤذن لمن تجاوزه بدخول الجنة؟ وما حكم من أنكر وجوده؟ 

فأجاب رحمه الله تعالى: الصراط كما ذكر السائل حق، واعتقاد وجوده واجب، وهو مما يعتقده أهل السنة والجماعة.

والصراط عبارة عن جسر ممدود على متن جهنم أَدَقُّ من ا الشعر وأَحَدُّ من السيف، وأما كون طوله كما ذكر السائل فإني لا أعلم في ذلك حديثا صحيحًا عن النبي ، و هذا الصراط يعبر الناس عليه على قدر أعمالهم: منهم السريع، ومنهم البطيء، على حسب سيرهم على صراط الله المستقيم في هذه الدنيا، فمن كان مستقيما على الصراط في هذه الدنيا مسابقا إلى الخيرات كان مستقيما على صراط الآخرة سابقا فيه، ومن كان دون ذلك كان دون ذلك، وربما يمر بعض الناس به فيلقى في جهنم ويعذب فيها بقدر عمله ثم ينجو، وأما الكافرون فإنهم لا يعبرون على هذا الصراط، وإنما يحشرون إلى جهنم وردا، كما قال الله عز وجل، بدون أن يعبروا على ذلك الصراط، لأنهم لم يكونوا عابرين على الصراط في هذه الدنيا، فيكون جزاؤهم أن يحشروا إلى النار بدون أن يعبروا على هذا الصراط.

و أول من يجوز بأمته محمد صلى الله عليه وسلم، ثم بعد هذا الصراط يوقفون على قنطرة بين الجنة والنار، ويقتص لبعضهم من بعض، ثم يدخلون الجنة بعد أن يشفع النبي – عليه الصلاة والسلام – إلى ربه في فتح أبواب الجنة، فيشفع إلى الله -عزوجل – أن تفتح أبواب الجنة فتفتح، ويكون أول من يدخلها محمد صلى الله عليه وسلم.

يقول السائل: فضيلة الشيخ: ما حكم من أنكر وجوده؟

فأجاب رحمه الله تعالى: حكم من أنكر وجوده: إن كان جاهلا فإنه يعلم حتى يتبين له، فإذا بلغ بالأحاديث الواردة في ذلك فإنه يجب عليه أن يعتقده، فإن أنكره مع علمه أن النبي -صلى الله عليه وسلم أخبر به – كان مرتدا كافرا، لتكذيبه رسول الله صلى الله عليه وسلم.

مطالب مرتبط:

(۲۴۱) آیا حور عین فقط خاص مردان است؟

بنا بر ادله‌ از قرآن و سنت، برخی احکام، خاص مردان و برخی دیگر خاص زنان است. بنابراین اگر دلیلی وجود داشته باشد که دلالت بر اختصاص مردان یا زنان به یک حکم باشد به اقتضای دلیل است....

ادامه مطلب …

(۲۴۹) تفاوت بین قضا و قدر

قضا به معنای چیزی است که الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ حکم می‌‌نماید و قدر به معنای جیزی است که الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ در ازل نوشته است...

ادامه مطلب …

(۱۸۷) بیان شبهه‌ای در مورد برپایی قیامت

اسلام همه‌ی زمین را در برمی‌گیرد سپس از میان می‌رود، مؤمنان می‌میرند و فقط افراد شرور باقی می‌مانند که قیامت بر آنان بر‌ پا می‌شود....

ادامه مطلب …

(۲۵۸) آیا انسان می‌تواند انتخاب کند و بخواهد که خوب یا بد باشد؟

هدایت که در قرآن بیان شده به دو قسمت تقسیم می‌شود: اول: هدایت دلالت و بیان دوم: هدایت توفیق و ارشاد...

ادامه مطلب …

(۱۸۲) مسیح دجال کیست؟

مسیح دجال در آخر الزمان ظاهر می‌شود و ادعای ربوبیت می‌کند. الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ نیز نشانه‌هایی به وی می‌دهد که سبب فتنه می‌شود تا آزمون و امتحانی از جانب الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ باشد.....

ادامه مطلب …

(۱۹۱) آیا میّت، سلام و کلام را می‌شنود؟

هر چند بگوییم که مرده می‌شنود، نمی‌تواند صدای خود را به دیگری برساند؛ یعنی اگر الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ را نزد قبرش دعا کنید، امکان ندارد مرده به شما سودی برساند همان ‌گونه که اگر خودش را دعا کنید سودی ندارد.....

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه