(۲۱۸) سوال: میدانیم که پل صراط حق است و حقیقت دارد و باید بر آن عبور کرد؛ اما حدیثی شنیدهایم که مسیر راهش در پهنا و امتداد و بلندی و سرازیری، هر کدام یکصد سال است و این پل از روی جهنم کشیده شده است. آیا این حدیث صحیح است؟ اگر صحیح نیست حقیقت آن چیست؟ کسانی که از آن گذر کنند، چه زمانی اجازهی ورود به بهشت داده میشوند؟ حکم کسی که وجود آن را انکار کند چیست؟
جواب:
پل صراط – همان طور که سؤال کننده بدان اشاره کرد – حق است، اعتقاد به وجود آن نیز واجب است و از جمله چیزهایی است که اهل سنت و جماعت بدان اعتقاد دارند. پلی است که بر روی جهنم نصب شده، از مو باریکتر و از شمشیر برندهتر است اما در مورد طولش چنان که سؤال کننده یاد کرد حدیث صحیحی از پیامبر ﷺ سراغ ندارم. مردم براساس کردارشان، از این پل میگذرند: برخی سریع و برخی آهسته؛ یعنی متناسب با حرکتشان بر راه مستقیم الله در این دنیا؛ بنابراین هر کس در این دنیا در راه راست، ثابت قدم و پیشرو در خوبیها باشد، بر پل صراط نیز ثابت قدم و شتابان میگذرد و هر کس در دنیا کمتر ثابت قدم باشد، ثبات قدمش بر پل صراط نیز کمتر خواهد بود. چه بسا برخی در حال گذر، در جهنم بیفتند و به قدر اعمالشان عذاب شوند سپس نجات یابند اما کافران مطابق فرمودهی الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ از این پل عبور نمیکنند و تشنه کام به سوی جهنم رانده میشوند؛ زیرا در این دنیا بر راه راست نبودهاند؛ پس سزایشان این است که به سوی دوزخ محشور شوند؛ بی آن که بر پل صراط عبور کنند.
اولین کسی که با امتش گذر میکند، محمد ﷺ است. سپس بعد از این پل، بر قنطره که بین بهشت و دوزخ است متوقف میشوند و حقوق هر کدام از دیگری گرفته میشود، سپس بعد از این که پیامبر ﷺ برای باز شدن درهای بهشت، شفاعت میکند، وارد بهشت میشوند و اولین کسی که وارد میشود، محمد ﷺ است.
حکم کسی که وجود آن را انکار کند چیست؟
پاسخ: اگر جاهل باشد آموزش داده میشود تا برایش واضح و روشن گردد. هرگاه به احادیث این موضوع رسید، واجب است بدان اعتقاد داشته باشد. اگر با علم به این که پیامبر ﷺ از آن خبر داده، آن را انکار کند مرتد و کافر میشود زیرا رسول الله ﷺ را تکذیب کرده است .
***