دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۲ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۱۸۳) آیا مسیح دجال همان ابن ‌صیاد است؟

(۱۸۳) سوال: در بعضی کتاب‌ها پیرامون دجال مطالعه نموده‌ام. آیا همان ابن ‌صیاد است یا خیر؟ حقیقت در این مسأله چیست؟ در صحیح مسلم آمده است که رسول الله ﷺ مردی را در حال طوافِ کعبه دید که ویژگی‌های دجال را داشت. وقتی درباره‌ی وی پرسید، گفته شد: این همان دجال است.۱ با وجود این که دجال وارد مکه و مدینه نمی‌شود. لطفا توضیح دهید.

جواب:

صحیح این است که ابن ‌صیاد آن دجالی که در آخر الزمان برانگیخته می‌شود، نیست؛ بلکه دجالی از دجال‌ها می‌باشد که در پیش ‌بینی همانند کاهنان است  اما آن دجالی که در نزدیکی روز قیامت بر  انگیخته می‌شود و عیسی بن مریم عَلَيْهِ‌السَّلَام  وی را به قتل می‌رساند نیست.

همچنین در مورد رسول الله ﷺ که کسی را در خواب دید که به ایشان گفته شد: این دجال است که گرد کعبه طواف می‌کند؛ ورود دجال به مکه و مدینه در حالت بیداری، ممتنع و محال است؛ زیرا او وارد مکه و مدینه نمی‌شود. احکام شرعی نیز به نسبت خواب و بیداری متفاوت است.

***


  1. [تخریج مسلم: كتاب الإيمان، باب ذكر المسيح ابن مريم، و المسيح الدجال، رقم ١٦٩] ↩︎

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: قرأت في بعض الكتب عن الدجال، هل هو ابن صياد أم لا؟ فما هو الحق في ذلك؟ وكذلك في صحيح مسلم أن الرسول صلى الله عليه وسلم رأى رجلًا يطوف بالبيت وفيه صفات الدجال، فلما سأل عنه قيل: هذا هو الدجال. مع أن الدجال لا يدخل مكة والمدينة. نرجو الإفادة.

فأجاب رحمه الله تعالى: الصحيح أن ابن صياد ليس هو الدجال الذي يبعث في آخر الزمان، وإنما هو دجال من الدجاجلة، يشبه الكهان في تخرصه و تخمينه ولكنه ليس هو الدجال الذي يبعث يوم تقوم الساعة، فيقتله عيسى بن مريم – عليه الصلاة والسلام-.

و أما رؤية النبي عليه الصلاة والسلام من قيل له: إنه هو الدجال يطوف بالبيت، فإن الممتنع إنما هو دخوله في اليقظة، فإنه لا يدخل مكة ولا المدينة وهذا في اليقظة، والأحكام الشرعية تختلف في اليقظة وفي المنام.

مطالب مرتبط:

(۲۲۶) قرآن برای بنده شفاعت می‌کند

الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ می‌تواند اجر و پاداش تلاوت قرآن را به شکل چیزی‌ در آورد که سخن بگوید...

ادامه مطلب …

(۲۴۵) آیا قضا و قدر به یک معنا هستند؟

وقتی واژه‌های قضا و قدر با هم استفاده شوند، معنای مستقلی دارند اما هرگاه به صورت جدا ذکر شوند، معنای یکدیگر را در بر می‌گیرند....

ادامه مطلب …

(۲۱۰) سوالی در مورد حساب در روز قیامت

وظیفه‌ی انسان در قبال امور غیبی، تسلیم و فراگرفتن این امور بر معنای ظاهری آن است بدون این که زیاده ‌روی نماید یا تلاش کند بین آن امور و امور دنیوی، مقایسه نماید زیرا امور آخرت مانند امور دنیا نیست هر چند که در اصل معنا شبیه است و با آن مشارکت دارد؛ اما بین دنیا و آخرت، تفاوت بزرگی وجود دارد.....

ادامه مطلب …

(۲۱۳) عاقبت کودکان مشرکان یا کفار که از دنیا می‌روند

کودکان مشرکان و کفار؛ اگر پدر و مادر، هر دو کافر باشند، فرزندشان در دنیا حکم کافر را دارد که غسل و کفن کرده نمی‌شود، بر او نماز ‌خوانده نمی‌شود و در قبرستان مسلمانان دفن نمی‌شود....

ادامه مطلب …

(۲۴۸) منظور از قضا و قدر

قضا به معنای چیزی است که الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ انجام می‌‌دهد و قدر به معنای چیزی است که الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ در ازل نوشته است....

ادامه مطلب …

(۲۳۱) آیا مرتکب شرک اصغر جاودانه در دوزخ می‌ماند؟

خیر؛ زیرا شرک اصغر موجب خروج از اسلام نمی‌شود و آنچه انسان را در دوزخ جاودان می‌کند، -پناه بر الله- شرک اکبر است...

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه