دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۱۰۹) مذهب اهل سنت و جماعت در تعامل با اسماء و صفات

(۱۰۹) سوال: بگویید مذهب اهل سنت و جماعت در تعامل با اسماء و صفاتی که در قرآن و سنت ذکر شده چگونه است.

جواب:

مذهب اهل سنت و جماعت درباره‌ی اسماء و صفاتی که در قرآن و سنت ذکر شده همان سخن معروف است: «أمروها كما جاءت بلا كيف» : (این نصوص را بدون بیان کیفیت و همان طور که وارد شده اثبات کنید) ایمان به آن و تصدیقش واجب است، باید بدون تحریف و تعطیل و بیان کیفیت و تشبیه، به معنای آن اعتقاد داشته باشیم. جایز نیست نصوص از معنای اصلی خود تحریف شود، نگوییم: منظور از دو دست، قدرت یا نعمت است. جایز نیست که بگوییم: منظور از وجه، ثواب یا مانند آن است. جایز نیست که استوای الله بر عرش، تحریف شود و معنایش را استیلاء و چیرگی الله بر آن بدانیم؛ نگوییم: ﴿الرحمن علی العرش استوی﴾ [طه: ۵] یعنی: استولی (چیره شد). همچنین جایز نیست که نزول الله به آسمان دنیا را به نزول امر یا رحمتش یا نزول یکی از فرشتگانش تحریف کنیم؛ الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ فرمود: ﴿هَلْ يَنظُرُونَ إِلَّا أَن تَأْتِيَهُمُ الْمَلَائِكَةُ أَوْ يَأْتِيَ رَبُّكَ﴾ [أنعام: ۱۵۸] : (آيا انتظاری جز آن دارند که فرشتگانِ مرگ نزدشان بيايند؟ يا پروردگارت بيايد؟) جایز نیست چنین برداشت شود که منظور، آمدن چیزی از آیات او است.

الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ فرمود: ﴿تَجْرِي بِأَعْيُنِنَا﴾ [قمر: ۱۴] : (تحت نظر و دیدگان ما حرکت می‌کرد) جایز نیست تحریف شود که منظور، علم ما یا مانند آن است.

شایان ذکر است که مذهب اهل سنت و جماعت، عمل به ظاهر این نصوص است؛ آن ‌طور که سزاوار و لایق الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ باشد. تمثیل هم در این مذهب جایز نیست؛ یعنی: این صفات به صفات مخلوقات تشبیه نمی‌شود. بنابراین نمی‌گوییم: وجه و چهره‌ی الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ هم‌چون صورت‌های ما است، دستش مانند دست‌های ما است، چشمش مانند چشم‌های ما است، نزولش مانند نزول ما است، استوای او مانند استوای ما است؛ همه‌ی این‌ها حرام است. بنابراین طریقت و روش اهل سنت و جماعت، همان چیزی است که قرآن، سنت و عقل، بر درستی آن دلالت کند و این با اثبات آن مطابق ظاهر و بدون تمثیل و تحریف محقق می‌شود.

***

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: حدثونا عن مذهب أهل السنة والجماعة في الأسماء والصفات التي ذكرت في الكتاب والسنة.

فأجاب رحمه الله تعالى: مذهب أهل السنة والجماعة في الأسماء والصفات التي ذكرت في الكتاب والسُّنَّة هو الكلمة المشهورة: أمروها كما جاءت بلا ،كيف وأنه يجب الإيمان بها والتصديق واعتقاد مقتضاها من غير تحريف ولا تعطيل، ولا تكييف ولا تمثيل فلا يجوز أن يحرف الكلم عن مواضعه فيقال مثلا: المراد باليدين القوة أو القدرة أو النعمة، ولا يجوز أيضًا أن يُحرِّفَ الوجه عن معناه فيقال: المراد بالوجه الثواب أو ما أشبه ذلك، ولا يجوز أن يحرف استواء الله على العرش إلى استيلائه عليه فيقال: ﴿الرَّحْمَنُ عَلَى الْعَرْشِ اسْتَوَى﴾ [طه: ٥] أي: استولى ولا يجوز أن يحرف نزول الله إلى السماء الدنيا بنزول أمره أو نزول رحمته أو نزول ملك من ملائكته، ولا يجوز أن يُحرف قوله تعالى -: ﴿هَلْ يَنْظُرُونَ إِلَّا أَن تَأْتِيَهُمُ الْمَلَيْكَةُ أَوْ يَأْتِيَ رَبُّكَ﴾[الأنعام: ١٥٨] إلى أن المراد إتيان شيء من آياته، ولا يجوز أن يُحَرَّفَ قول الله -تبارك وتعالى : ﴿تَجْرِى بِأَعْيُنِنَا﴾ [القمر: ١٤] إلى أن المراد بذلك علمنا أو ما أشبه ذلك.

المهم أن مذهب أهل السُّنَّة والجماعة هو إبقاء النصوص على ظاهرها اللائق بالله -عز وجل- ، كما أنه لا يجوز عندهم التمثيل، أي: أن تمثل هذه الصفات بصفات المخلوقين، فيقال مثلا: إن وجه الله -تعالى- كوجوهنا، أو يده كأيدينا، أو عينه ،كأعيننا، أو نزوله كنزولنا، أو استواءه كاستوائنا، كل هذا محرم.

فطريقتهم ما دل الكتاب والسُّنَّة والعقل على أنها حق، وذلك بإثباتها على ظاهرها، من غير تمثيل ولا تحريف.

مطالب مرتبط:

(۱۲۷) حکم نوشتن اسماء الله بر روی کاغذ

کارت‌هایی که برادرمان اشاره کرد که قرآن بر آن نوشته می‌شود؛ باید گفت این‌ کارت‌ها در بازارها، زباله‌ها و زیر پا انداخته می‌شود لذا کسی که چنین کارت‌هایی تهیه می‌کند باید بداند که این کار جایز نیست چون شامل اهانت به قرآن کریم است...

ادامه مطلب …

(۱۰۴) مذهب اهل سنت درباره‌ی اثبات صفات برای الله

برای الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ همان چیزی را اثبات می‌کنند و اعتقاد دارند که الله برای خود اثبات نموده است هر چند که عقل‌ها پیرامونش متحیر بمانند و چیزهایی که الله از خود نفی کرده را نیز نفی می‌کنند هر چند که عقل‌ها ثبوتش را گمان کنند....

ادامه مطلب …

(۱۱۷) منظور از این کلام رسول اللهﷺ چیست: «إنما بعثت رحمة للعالمین»

توصیف پیامبرﷺ به رؤوف و رحیم در قرآن کریم آمده است؛ ولی مختص مؤمنان است؛ ولی به این معنی نیست که ایشان رحمت است؛ بلکه الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ به ‌وسیله‌ی ایشان به مخلوقاتش رحم و مهربانی نمود.

ادامه مطلب …

(۱۱۲) تعلیم مسائل توحید اسماء و صفات به مردم

دیدگاه صحیح و راجح همین است که چیزی را در این باب به مردم تعلیم دهیم که به آن نیاز دارند و نباید چیزی که بدان علم نداریم را بیان نکنیم بلکه از آن روی بگردانیم. وقتی مذهبی مخالف مذهب سلف در بین مردم شایع شد، ناگزیر باید مذهب سلف را در این باب تبیین کنیم.

ادامه مطلب …

(۱۱۰) مذهب اهل سنت و جماعت در مورد اسماء و صفات

مذهب اهل سنت و جماعت در مورد اسماء و صفات، اثبات همان چیزی است که الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ  در قرآن کریم برای خود اثبات نموده یا از پیامبرﷺ در سنت مطهرش ثابت شده باشد.

ادامه مطلب …

(۱۱۶) آیا درست است گفته شود اسماء الله و صفاتش از صیغه‌های مبالغه هستند؟

برخی از اسماء الله بر وزن صیغه مبالغه است و به معنای «کثرت و فراوانی» است؛ پس به این معنا نیست که در آن مبالغه‌ی غیر واقعی صورت می‌گیرد....

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه