دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

۲۴ – آیا چرخش زمین و چرخش خورشید به دور آن با آیات قرآن در تناقض است؟

۲۴ – از شیخ رحمه الله در مورد چرخش زمین و چرخش خورشید به دور آن سوال شد؟ همچنین توصیه‌ی شما به کسی که مسئول تدریس درس جغرافی است، چیست، که در این درس چنین می‌آید که آمدن شب و روز به خاطر چرخیدن زمین به دور خورشید است؟

جواب دادند: خلاصه‌ی نظر ما در مورد چرخش زمین این است که این از اموری است که در قرآن و سنت، برای نفی یا اثبات آن هیچ چیزی نیامده است، و این به خاطر این است که این فرموده‌ی الله تعالی: (وَأَلْقَى فِي الْأَرْضِ رَوَاسِيَ أَنْ تَمِيدَ بِكُمْ[۱])، یعنی: (و در زمین، کوه‌های استوار افکند، تا شما را نلرزاند)، در مورد چرخش زمین، صریح نیست، و اگر چه عده‌ای برای چرخش زمین به این آیه استدلال می‌کنند. آنها می‌گویند: (أَنْ تَمِيدَ بِكُمْ: تا شما را نلرزاند)، دال بر این است که زمین دارای حرکت است، و اگر این کوه‌ها نبودند، هر چه بر روی زمین بود را در هم می‌کوبید.

همچنین این فرموده‌ی الله تعالی: (اللَّهُ الَّذِي جَعَلَ لَكُمُ الْأَرْضَ قَرَارًا[۲])، یعنی: (آن الله که زمین را برای شما محل استقرار قرار داد)، منافاتی با دوران زمین ندارد. زیرا استقرار زمین در هنگام چرخش به خاطر وجود کوه‌هایی است که بر روی آن قرار دارد.

اما نظرمان در مورد چرخش خورشید به دور زمین که سبب به وجود آمدن شب و روز می‌شود؛ در این زمینه ما متمسک به ظاهر قرآن و سنت هستیم که خورشید به گونه‌ای دور زمین می‌چرخد که موجب پدید آمدن شب و روز پشت سر هم می‌شود، تا زمانی که دلیلی قطعی وجود داشته باشد که برای عدول از ظاهر قرآن و سنت، برای ما حجتی در آن وجود داشته باشد – که البته چنین دلیلی وجود ندارد – . پس بر مومن واجب است که در چنین اموری به ظاهر قرآن و سنت متمسک باشد.

از دلایلی که نشانگر چرخش خورشید به دور زمین که نتیجه‌ی آن به وجود آمدن شب و روز پشت سر هم است، این فرموده‌ی الله تعالی است: (وَتَرَى الشَّمْسَ إِذَا طَلَعَتْ تَزَاوَرُ عَنْ كَهْفِهِمْ ذَاتَ الْيَمِينِ وَإِذَا غَرَبَتْ تَقْرِضُهُمْ ذَاتَ الشِّمَالِ[۳])، یعنی: (و خورشید را می‌دیدی که در هنگام طلوع، به سمت راست غارشان متمایل می‌گردد، و به هنگام غروب، به سمت چپ). پس این چهار فعل به خورشید نسبت داده شده‌اند: (طلعت: طلوع کردن)، (تزاور: مایل شدن)، (غربت: غروب کردن)، (تقرضهم: ترک کردن و گذشتن). حال اگر پشت سر هم بودن شب و روز، به خاطر چرخش زمین بود، می‌فرمود: و خورشید را می‌بینی که وقتی سطح زمین در مقابل آن قرار می‌گیرد، در غارشان می‌تابد، یا امثال چنین سخنانی… همچنین از رسول الله صلی الله علیه وسلم ثابت است که به ابوذر زمانی که خورشید غروب کرد، گفت: «آیا می‌دانی کجا می‌رود؟»، گفت: الله و رسولش داناترند. فرمود: «او می‌رود و در زیر عرش سجده می‌کند، و اجازه می‌گیرد و به او اجازه داده می‌شود، و همچنین اجازه می‌گیرد و به او اجازه داده نمی‌شود، و به او گفته می‌شود: برگرد از همانجایی که آمده‌ای؛ پس از مغربش طلوع می‌کند». در این حدیث، رفت و برگشت و طلوع را به خورشید نسبت داده است، و دلالت این حدیث بر اینکه شب و روز به خاطر چرخش خورشید به دور زمین هستند، کاملا ظاهر است.

اما چیزی که ستاره شناسان عصر حاضر گفته‌اند، نزد ما به حد یقین نمی‌رسد. پس به خاطر آن، ظاهر کتاب پروردگارمان و سنت پیامبرمان صلی الله علیه وسلم را رها نمی‌کنیم.

همچنین به کسی که معلم جغرافیا است توصیه می‌کنیم که برای دانش آموزانش بیان کند که قرآن کریم و سنت، ظاهر هر دو دلالت بر این دارد که پشت سر هم آمدن شب و روز، فقط به خاطر چرخش خورشید به دور زمین است، نه بر عکس.

اگر دانش آموز گفت: حال باید کدام یک از اینها را قبول کنیم؛ ظاهر کتاب و سنت را، یا آنچه اینها ادعا می‌کنند که این مساله، از امور یقینی است؟ جوابش این است: ما ظاهر قرآن و سنت را می‌گیریم. زیرا قرآن کریم، کلام الله تعالی است که خالق همه‌ی هستی است، و عالم با همه‌ی چیزهایی که در آن است، از أعیان و احوال و حرکات و سکون، مخلوق اوست. کلام او تعالی نیز صادق‌ترین و واضح‌ترین کلام است، و او سبحانه و تعالی، قرآن را فرستاده که بیانگر همه چیز هست، و او سبحانه و تعالی خبر داده که همه چیز را برای بندگانش بیان کرده تا گمراه نشوند. اما سنت، کلام رسول رب العالمین است، و او آگاه‌ترین مخلوقات به احاکم و افعال پروردگارش است، و مانند چنین اموری، جز از روی وحی الله عز و جل سخن نمی‌گوید. چون در این زمینه هیچ مجالی برای سخن گفتن بدون ارتباط با وحی وجود ندارد. البته به نظر من – و الله اعلم – روزی خواهد رسید که این نظریه‌ی ستاره شناسان امروزی رد خواهد شد، چنان که نظریه‌ی داروین حول به وجود آمدن انسان رد شد.


[۱] – سوره لقمان، آیه «۱۰».

[۲] – سوره غافر، آیه «۶۴».

[۳] – سوره کهف، آیه «۱۷».

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

( 24 ) سئل فضيلة الشيخ : عن دوران الأرض ؟ ودوران الشمس حول الأرض ؟ وما توجيهكم لمن أسند إليه تدريس مادة الجغرافيا وفيها أن تعاقب الليل والنهار بسبب دوران الأرض حول الشمس؟

فأجاب فضيلته بقوله : خلاصة رأينا حول دوران الأرض أنه من الأمور التي لم يرد فيها نفي ولا إثبات لا في الكتاب ولا في السنة، وذلك لأن قوله تعالى : ( وألقى في الأرض رواسي أن تميد بكم‌) (سورة لقمان، الآية “10”). ليس بصريح في دورانها، وإن كان بعض الناس قد استدل بها عليه محتجاً بأن قوله : ( أن تميد بكم ). يدل على أن للأرض حركة، لولا هذه الرواسي لاضطربت بمن عليها.

وقوله: ( الله الذي جعل لكم الأرض قراراً‌) (سورة غافر، الآية “64”). ليس بصريح في انتفاء دورانها، لأنها إذا كانت محفوظة من الميدان في دورانها بما ألقى الله فيها من الرواسي صارت قراراً وإن كانت تدور.

أما رأينا حول دوران الشمس على الأرض الذي يحصل به تعاقب الليل والنهار، فإننا مستمسكون بظاهر الكتاب والسنة من أن الشمس تدور على الأرض دوراناً يحصل به تعاقب الليل والنهار، حتى يقوم دليل قطعي يكون لنا حجة بصرف ظاهر الكتاب والسنة إليه – وأنى ذلك – فالواجب على المؤمن أن يستمسك بظاهر القرآن الكريم والسنة في هذه الأمور وغيرها.

ومن الأدلة على أن الشمس تدور على الأرض دوراناً يحصل به تعاقب الليل والنهار، قوله تعالى:( وترى الشمس إذا طلعت تزاور عن كهفهم ذات اليمين وإذا غربت تقرضهم ذات الشمال ‌) (سورة الكهف، الآية ” 17″). فهذه أربعة أفعال أسندت إلى الشمس ( طلعت )، ( تزاور )، ( غربت ) ، ( تقرضهم ). ولو كان تعاقب الليل والنهار بدوران الأرض لقال: وترى الشمس إذا تبين سطح الأرض إليها تزاور كهفهم عنها أو نحو ذلك، وثبت عن النبي صلي الله عليه وسلم أنه قال:لأبي ذر حين غربت الشمس: ” أتدري أين تذهب؟” فقال: الله ورسوله أعلم . قال: ” فإنها تذهب وتسجد تحت العرش وتستأذن فيؤذن لها، وإنها تستأذن فلا يؤذن لها ويقال ::ارجعي من حيث جئت ، فتطلع من مغربها ” ففي هذا إسناد الذهاب والرجوع والطلوع إليها وهو ظاهر في أن الليل والنهار يكون بدوران الشمس على الأرض.

وأما ما ذكره علماء الفلك العصريون، فإنه لم يصل عندنا إلى حدّ اليقين فلا ندع من أجله ظاهر كتاب ربّنا وسنة نبينا.

ونقول لمن أسند إليه تدريس مادة الجغرافيا : يبين للطلبة أن القرآن الكريم والسنة كلاهما يدل بظاهره على أن تعاقب الليل والنهار، إنما يكون بدوران الشمس على الأرض لا بالعكس.

فإذا قال الطالب: أيهما نأخذ به أظاهر الكتاب والسنة أم ما يدعيه هؤلاء الذين يزعمون أن هذه من الأمور اليقينيات؟

فجوابه : أنا نأخذ بظاهر الكتاب والسنة، لأن القرآن الكريم كلام الله تعالى الذي هو خالق الكون كله، والعالم بكل ما فيه من أعيان وأحوال، وحركة وسكون، وكلامه تعالى أصدق الكلام وأبينه، وهو سبحانه أنزل الكتاب تبياناً لكل شيء، وأخبر سبحانه أنه يبين لعباده لئلا يضلوا، وأما السنة فهي كلام رسول رب العالمين، وهو أعلم الخلق بأحكام ربه وأفعاله، ولا ينطق بمثل هذه الأمور إلا بوحي من الله عَزَّوَجَلَّ لأنه لا مجال لتلقيها من غير الوحي وفي ظني والله أعلم أنه سيجيىء الوقت الذي تتحطم فيه فكرة علماء الفلك العصريين كما تحطمت فكرة داروين حول نشأة الإنسان.

مطالب مرتبط:

۲۲ – حکم کسی که ادعای علم غیب کند، چیست؟

حکم کسی که ادعای علم غیب کند، این است که کافر است؛ زیرا الله عز و جل را تکذیب نموده است. و الله عز و جل به پیامبرش دستور داده است تا به همه اعلان کند که هیچ کس در آسمان‌ها و زمین، جز الله، غیب نمی‌داند (النمل:۶۵)، بنا بر این کسی که ادعا کند علم غیب می‌داند، الله را در این خبر، تکذیب کرده است.

ادامه مطلب …

۲۳ – آیا علم پزشکی جدید که جنس جنین را قبل از تولد تشخیص می‌دهد با آیه‌ی قرآن در تعارض است؟

توافق بین علم پزشکی الان که قادر به تشخیص پسر یا دختر بودن جنین است، و بین فرموده‌ی الهی چیست که می‌فرماید: «وَيَعْلَمُ مَا فِي الْأَرْحَامِ»، (یعنی: و آنچه در رحم‌ها است را می‌داند)، و نیز آنچه در تفسیر طبری از مجاهد نقل شده که مردی از پیامبر صلی الله علیه وسلم در مورد نوزادی که زنش خواهد زایید سوال کرد، و الله عز و جل نیز این آیه را نازل کرد، و همچنین آنچه از قتاده رحمه الله نقل شده است، چگونه است؟ آنچه که این فرموده‌ی عام الهی: «مَا فِي الْأَرْحَامِ» را خاص می‌کند، چیست؟

ادامه مطلب …

۲۵ – چرخش خورشید به دور زمین

ظاهر دلایل شرعی ثابت می‌کند که خورشید به دور زمین می‌چرخد، و به خاطر چرخش آن، شب و روز بر سطح زمین پشت سر هم می‌آیند. ما نمی‌توانیم جز با وجود دلیل قوی‌تری از این دلایل که به ما اجازه‌ی تاویل این دلایل از معنای ظاهری‌اش را بدهد، از ظاهر این ادله دست بکشیم...

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه