دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

۲۳ – آیا علم پزشکی جدید که جنس جنین را قبل از تولد تشخیص می‌دهد با آیه‌ی قرآن در تعارض است؟

۲۳ – از شیخ رحمه الله سوال شد: توافق بین علم پزشکی الان که قادر به تشخیص پسر یا دختر بودن جنین است، و بین فرموده‌ی الهی چیست که می‌فرماید: (وَيَعْلَمُ مَا فِي الْأَرْحَامِ[۱])، یعنی: (و آنچه در رحم‌ها است را می‌داند)، و نیز آنچه در تفسیر طبری از مجاهد نقل شده که مردی از پیامبر صلی الله علیه وسلم در مورد نوزادی که زنش خواهد زایید سوال کرد، و الله عز و جل نیز این آیه را نازل کرد، و همچنین آنچه از قتاده رحمه الله نقل شده است، چگونه است؟ آنچه که این فرموده‌ی عام الهی: (مَا فِي الْأَرْحَامِ[۲])، یعنی: (آنچه در رحم‌ها است)، را خاص می‌کند، چیست؟

جواب دادند: قبل از جواب به این سوال دوست دارم بگویم به هیچ وجه امکان ندارد صریحِ قرآن با واقع در تعارض باشد، و اینکه اگر وقتی واقع در ظاهر با قرآن تعارض داشت، یا این است که این واقع، مجرد ادعاست و حقیقت ندارد، و یا اینکه قرآن کریم در معارضه‌اش غیر صریح است. زیرا صریحِ قرآن کریم و حقیقت واقع، هر دو قطعی هستند و تعارض بین دو امر قطعی به هیچ وجه امکان ندارد.

حال که این مسئله را تبیین کردیم، ممکن است گفته شود: علم پزشکی امروزه به ابزار دقیقی دست یافته که می‌تواند آنچه را که در رحم است، تشخیص دهد و بداند که آیا پسر است یا دختر. اگر آنچه که گفته می‌شود، باطل باشد، حرفی نمی‌ماند. اما اگر درست باشد، با آیه هیچ تعارضی ندارد. از این نظر که آیه دال بر امری غیبی است که متعلق به علم الهی در این امور پنج گانه است، و امور غیبی در مورد جنین، این است: مقدار زمانی که در شکم مادر می‌ماند، و زندگی‌اش، و عملش، و رزق و روزی‌اش، و شقاوت یا سعادتش، و اینکه قبل از خلق شدن، او می‌داند که این جنین پسر است یا دختر. زیرا بعد از خلق شدن، جزء علم شهادت می‌شود، با این توضیح که در ظلمت‌های سه گانه، مخفی مانده است که اگر این سه ظلمت از بین برود، همه چیز مشخص می‌شود، و بعید نیست که از جمله اشعه‌هایی که الله تعالی خلق کرده، اشعه‌ای قوی باشد که این سه ظلمت را شکافته و جنسیت جنین را مشخص کند که آیا پسر است یا دختر. نه در این آیه و نه در سنت، هیچ تصریحی نسبت به اینکه پسر یا دختر بودن جنین را فقط الله می‌فهمد وجود ندارد.

اما به نسبت آنچه که سائل از ابن جریر طبری از مجاهد نقل کرد که مردی از رسول الله صلی الله علیه وسلم در مورد نوزادی که همسرش خواهد زایید، سوال کرد؛ و الله این آیه را نازل فرمود؛ این نقل قول، منقطع است. زیرا مجاهد رحمه الله از تابعین بوده – و رسول الله صلی الله علیه و سلم را ملاقات نکرده است – .

اما تفسیر قتاده رحمه الله ممکن است حمل بر این شود که اختصاص این مورد به علم الله برای زمانی است که هنوز خلق نشده است. اما بعد از خلقت آن، دیگران نیز می‌فهمند.

ابن کثیر رحمه الله در تفسیر آیه‌ی سوره‌ی لقمان می‌گوید: (همچنین آنچه را که اراده کند در رحم‌ها بیافریند را کسی جز او نمی‌داند، اما زمانی که دستور داد که پسر یا دختر باشد، یا شقی و یا سعید باشد، ملائکه‌ی موکل بر آن، و کسان دیگری از مخلوقات که الله بخواهد، آن را می‌فهمند).

اما سوالتان در مورد آنچه که عموم این فرموده‌ی الله: (وَيَعْلَمُ مَا فِي الْأَرْحَامِ[۳])، یعنی: (آنچه در رحم‌ها است)، را خاص می‌کند، می‌گوییم: اگر آیه شامل مذکر یا مونث بودن بعد از خلقت باشد، چیزی که آن را خاص می‌کند، حس و واقع است، و علمای اصول ذکر کرده‌اند که تخصیص دهندگان عموم قرآن و سنت، یا نص، و یا اجماع، و یا قیاس، و یا حس، و یا عقل است، و کلامشان در این باره معروف است.

اما اگر منظور از آیه، آنچه که قبل از خلقت است، باشد، و شامل بعد از خلقت نباشد، در این صورت هیچ تعارضی در مورد مذکر یا مونث بودن جنین به وسیله‌ی تشخیص علمی، در آیه وجود ندارد.

الحمدلله در واقعیت چیزی وجود نداشته و نخواهد داشت که مخالف به صریحِ قرآن باشد، و طعنه‌هایی که دشمنان مسلمین به قرآن کریم می‌زنند که اموری ظاهری در قرآن با یکدیگر در تعارض هستند، به خاطر فهم قاصر آنها از قرآن یا به خاطر غرضشان است. اما نزد اهل دین و علم بحث‌ها و اموری برای رسیدن به حقیقت وجود دارد که همه‌ی شبهات اینها را الحمدلله از بین می‌برد.

مردم در مورد این مساله به سه گروه تقسیم می‌شوند:

گروهی که به آن نوع از ظاهر قرآن تمسک می‌جویند که صریح نیست، و هر آنچه از امور واقعی و یقینی که خلاف آن باشد را انکار می‌کنند، و با اینکار خود را آماج طعنه قرار می‌دهند و یا اینکه به قرآن کریم طعنه می‌زند که به نظرش مخالف با واقعِ یقینی است.

گروه دیگر از آنچه که قرآن کریم دال بر آن است روی گردان شده و فقط امور مادیِ محض را می‌گیرند، و با اینکار جزء ملحدین قرار می‌گیرند.

اما گروه میانه‌رو، آنچه را که قرآن کریم دال بر آن است، گرفته و نیز، واقع را تصدیق می‌کنند، و می‌دانند که هر دوی آنها حق است، و امکان ندارد که صریحِ قرآن کریم، آنچه را که عیان است، نقض کند. با اینکار، بین منقول و معقول جمع کرده‌اند، و ادیان و قلب‌هایشان را سالم نگه داشته‌اند، و الله، مومنان را در مسائل مورد اختلاف، به حق هدایت کرده است، و او هر کس را بخواهد به راه راست هدایت می‌کند.

الله، ما و برادران مومنمان را به این خواسته، توفیق دهد، و ما را هدایت یافتگان هدایت‌گر، و رهبران مصلح قرار دهد. و ما توفیقی الا بالله، علیه و توکلت و إلیه أنیب.


[۱] – سوره لقمان، آیه «۳۴».

[۲] – سوره لقمان، آیه «۳۴».

[۳] – سوره لقمان، آیه «۳۴».

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

( 23 ) سئل فضيلة الشيخ : كيف نوفق بين علم الأطباء الآن بذكورة الجنين وأنوثته، وقوله تعالى : ( ويعلم ما في الأرحام‌) (سورة لقمان، الآية ” 34 “) وما جاء في تفسير ابن جرير عن مجاهد أن رجلاً سأل النبي صلي الله عليه وسلم عما تلد امرأته، فأنزل الله الآية وما جاء عن قتادة رَحِمَهُ‌الله ؟ وما المخصص لعموم قوله تعالى : ( ما في الأرحام) ؟

فأجاب بقوله : قبل أن أتكلم عن هذه المسألة أحب أن أبين أنه لا يمكن أن يتعارض صريح القرآن الكريم مع الواقع أبداً، وأنه إذا ظهر في الواقع ما ظاهره المعارضة، فإما أن يكون الواقع مجرد دعوى لا حقيقة له، وإما أن يكون القرآن الكريم غير صريح في معارضته، لأن صريح القرآن الكريم وحقيقة الواقع كلاهما قطعي، ولا يمكن تعارض القطعيين أبداً .

فإذا تبين ذلك فقد قيل : إنهم الآن توصلوا بواسطة الآلات الدقيقة للكشف عما في الأرحام، والعلم بكونه أنثى أو ذكراً فإن كان ما قيل باطلاً فلا كلام، وإن كان صدقاً فإنه لا يعارض الآية، حيث إن الآية تدل على أمر غيبي هو متعلق علم الله تعالى في هذه الأمور الخمسة، والأمور الغيبية في حال الجنين هي : مقدار مدته في بطن أمه، وحياته، وعمله، ورزقه، وشقاوته أو سعادته، وكونه ذكراً أم أنثى، قبل أن يخلَّق، أما بعد أن يخلق، فليس العلم بذكورته أو أنوثته من علم الغيب، لأنه بتخليقه صار من علم الشهادة، إلا أنه مستتر في الظلمات الثلاثة، التي لو أزيلت لتبين أمره، ولا يبعد أن يكون فيما خلق الله تعالى من الأشعة أشعة قوية تخترق هذه الظلمات حتى يتبين الجنين ذكراً أم أنثى . وليس في الآية تصريح بذكر العلم بالذكورة والأنوثة، وكذلك لم تأت السنة بذلك.

وأما ما نقله السائل عن ابن جرير عن مجاهد أن رجلاً سأل النبي، صلي الله عليه وسلم عما تلد امرأته، فأنزل الله الآية. فالمنقول هذا منقطع لأن مجاهداً رَحِمَهُ‌الله من التابعين.

وأما تفسير قتادة رَحِمَهُ‌الله فيمكن أن يحمل على أن اختصاص الله تعالى بعلمه ذلك إذا كان لم يخلق، أما بعد أن يخلَّق فقد يعلمه غيره.

قال ابن كثير رَحِمَهُ‌الله في تفسير آية لقمان: وكذلك لا يعلم ما في الأرحام مما يريد أن يخلقه تعالى سواه، ولكن إذا أمر بكونه ذكراً أو أنثى أو شقياً أو سعيداً علم الملائكة الموكلون بذلك ومن شاء من خلقه . أ.هـ.

وأما سؤالكم عن المخصص لعموم قوله تعالى: ( ما في الأرحام) . فنقول : إن كانت الآية تتناول الذكورة والأنوثة بعد التخليق فالمخصص الحس والواقع، وقد ذكر علماء الأصول أن المخصصات لعموم الكتاب والسنة إما النص، أو الإجماع، أو القياس، أو الحس، أو العقل وكلامهم في ذلك معروف.

وإذا كانت الآية لا تتناول ما بعد التخليق وإنما يراد بها ما قبله فليس فيها ما يعارض ما قيل من العلم بذكورة الجنين وأنوثته.

والحمد لله أنه لم يوجد ولن يوجد في الواقع ما يخالف صريح القرآن الكريم، وما طعن فيه أعداء المسلمين على القرآن الكريم من حدوث أمور ظاهرها معارضة القرآن الكريم فإنما ذلك لقصور فهمهم لكتاب الله تعالى، أو تقصيرهم في ذلك لسوء نيتهم، ولكن عند أهل الدين والعلم من البحث والوصول إلى الحقيقة ما يدحض شبهة هؤلاء ولله الحمد والمنة.

والناس في هذه المسألة طرفان ووسط:

فطرف تمسك بظاهر القرآن الكريم الذي ليس بصريح، وأنكر خلافه من كل أمر واقع متيقن، فجلب بذلك الطعن إلى نفسه في قصوره أو تقصيره، أو الطعن في القرآن الكريم حيث كان في نظره مخالفاً للواقع المتيقن.

وطرف أعرض عما دل عليه القرآن الكريم وأخذ بالأمور المادية المحضة، فكان بذلك من الملحدين.

وأما الوسط فأخذوا بدلالة القرآن الكريم وصدقوا بالواقع، وعلموا أنَّ كلاًّ منهما حق، ولا يمكن أن يناقض صريح القرآن الكريم أمراً معلوماً بالعيان، فجمعوا بين العمل بالمنقول والمعقول، وسلمت بذلك أديانهم وعقولهم، وهدى الله الذين آمنوا لما اختلفوا فيه من الحق بإذنه والله يهدي من يشاء إلى صراط مستقيم.

وفقنا الله وإخواننا المؤمنين لذلك، وجعلنا هداة مهتدين، وقادة مصلحين، وما توفيقي إلا بالله عليه توكلت، وإليه أنيب.

مطالب مرتبط:

۲۲ – حکم کسی که ادعای علم غیب کند، چیست؟

حکم کسی که ادعای علم غیب کند، این است که کافر است؛ زیرا الله عز و جل را تکذیب نموده است. و الله عز و جل به پیامبرش دستور داده است تا به همه اعلان کند که هیچ کس در آسمان‌ها و زمین، جز الله، غیب نمی‌داند (النمل:۶۵)، بنا بر این کسی که ادعا کند علم غیب می‌داند، الله را در این خبر، تکذیب کرده است.

ادامه مطلب …

۲۵ – چرخش خورشید به دور زمین

ظاهر دلایل شرعی ثابت می‌کند که خورشید به دور زمین می‌چرخد، و به خاطر چرخش آن، شب و روز بر سطح زمین پشت سر هم می‌آیند. ما نمی‌توانیم جز با وجود دلیل قوی‌تری از این دلایل که به ما اجازه‌ی تاویل این دلایل از معنای ظاهری‌اش را بدهد، از ظاهر این ادله دست بکشیم...

ادامه مطلب …

۲۴ – آیا چرخش زمین و چرخش خورشید به دور آن با آیات قرآن در تناقض است؟

این از اموری است که در قرآن و سنت، برای نفی یا اثبات آن هیچ چیزی نیامده است، و این به خاطر این است که این فرموده‌ی الله تعالی: «وَأَلْقَى فِي الْأَرْضِ رَوَاسِيَ أَنْ تَمِيدَ بِكُمْ» (یعنی: و در زمین، کوه‌های استوار افکند، تا شما را نلرزاند)، در مورد چرخش زمین، صریح نیست، و اگر چه عده‌ای برای چرخش زمین به این آیه استدلال می‌کنند.

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه