دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

۲۲ – حکم کسی که ادعای علم غیب کند، چیست؟

۲۲ – از شیخ سوال شد: حکم کسی که ادعای علم غیب کند، چیست؟

جواب دادند: حکم کسی که ادعای علم غیب کند، این است که کافر است؛ زیرا الله عز و جل را تکذیب نموده است. الله تعالی می‌فرماید: (قُلْ لَا يَعْلَمُ مَنْ فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ الْغَيْبَ إِلَّا اللَّهُ وَمَا يَشْعُرُونَ أَيَّانَ يُبْعَثُونَ[۱])، یعنی: (بگو هر آن کس که در آسمان‌ها و زمین است، غیب نمی‌داند، مگر الله، و نمی‌دانند که چه وقت بر انگیخته می‌شوند)، و وقتی الله عز و جل به پیامبرش محمد صلی الله علیه وسلم دستور داده است تا به همه اعلان کند که هیچ کس در آسمان‌ها و زمین، جز الله، غیب نمی‌داند، بنا بر این کسی که ادعا کند علم غیب می‌داند، الله را در این خبر، تکذیب کرده است. به چنین اشخاصی می‌گوییم: چگونه ادعای علم غیب می‌کنید، در حالی که رسول الله صلی الله علیه وسلم علم غیب نمی‌دانست؟! شما بهترید یا رسول الله صلی الله علیه وسلم؟! اگر گفتند: ما از پیامبر صلی الله علیه وسلم بهتریم، با گفتن این سخن، کافر می‌گردند، و اگر بگویند او بهتر است، می‌گوییم: پس چرا علم غیب از او پنهان مانده ولی شما آن را می‌دانید؟! و در حالی که الله عز و جل در مورد خود گفته است: (عَالِمُ الْغَيْبِ فَلَا يُظْهِرُ عَلَى غَيْبِهِ أَحَدًا (۲۶) إِلَّا مَنِ ارْتَضَى مِنْ رَسُولٍ فَإِنَّهُ يَسْلُكُ مِنْ بَيْنِ يَدَيْهِ وَمِنْ خَلْفِهِ رَصَدًا[۲])، یعنی: (الله دانای غیب است، و هیچ کس را بر غیب خود آگاه نمی‌سازد، مگر رسولانی که آنان را پسندیده است، پس بی گمان از پیش روی او و پشت سرش نگهبانی می‌گمارد). این آیه دال بر کفر کسی است که ادعای علم غیب کند. همچنین الله عز و جل به پیامبرش صلی الله علیه وسلم دستور داده است که در بین همگان اعلان کند: (قُلْ لَا أَقُولُ لَكُمْ عِنْدِي خَزَائِنُ اللَّهِ وَلَا أَعْلَمُ الْغَيْبَ وَلَا أَقُولُ لَكُمْ إِنِّي مَلَكٌ إِنْ أَتَّبِعُ إِلَّا مَا يُوحَى إِلَيَّ[۳])، یعنی: (بگو: من به شما نمی‌گویم که خزینه‌های الله نزد من است، و غیب نمی‌دانم، و به شما نمی‌گویم که از ملائکه هستم، بلکه من فقط از آنچه به من وحی می‌شود پیروی می‌کنم).


[۱] – سوره نمل، آیه «۶۵».

[۲] – سوره جن، آیات «۲۶و۲۷».

[۳] – سوره أنعام، آیه «۵۰».

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

(22) سئل فضيلة الشيخ : عن حكم من يدعي علم الغيب ؟

فأجاب بقوله:الحكم فيمن يدعي علم الغيب أنه كافر، لأنه مكذب لله عَزَّوَجَلَّ قال الله تعالى:(قل لا يعلم من في السماوات والأرض الغيب إلا الله وما يشعرون أيان يبعثون(سورة النمل، الآية ” 65 “). وإذا كان الله عَزَّوَجَلَّ يأمر نبيه محمداً صلي الله عليه وسلم أن يعلن للملأ أنه لا يعلم من في السماوات والأرض الغيب إلا الله، فإن من ادعى علم الغيب فقد كذب الله عَزَّوَجَلَّ في هذا الخبر. ونقول لهؤلاء : كيف يمكن أن تعلموا الغيب والنبي صلي الله عليه وسلم لا يعلم الغيب هل أنتم أشرف أم الرسول صلي الله عليه وسلم ؟ ! فإن قالوا : نحن أشرف من الرسول ، كفروا بهذا وإن قالوا : هو أشرف ، فنقول : لماذا يحجب عنه الغيب وأنتم تعلمونه ؟ ! وقد قال الله عَزَّوَجَلَّ عن نفسه:(عالم الغيب فلا يظهر على غيبه أحداً . إلا من ارتضى من رسول فإنه يسلك من بين يديه ومن خلفه رصداً‌) (سورة الجن، الآيتان ” 26، 27 “). وهذه آية ثانية تدل على كفر من ادعى علم الغيب، وقد أمر الله تعالى نبيه صلي الله عليه وسلم أن يعلن للملأ بقوله : ( قل لا أقول لكم عندي خزائن الله ولا أعلم الغيب ولا أقول لكم إني ملك إن أتبع إلا ما يوحى إلي‌) (سورة الأنعام، الآية ” 50 “).

مطالب مرتبط:

۲۳ – آیا علم پزشکی جدید که جنس جنین را قبل از تولد تشخیص می‌دهد با آیه‌ی قرآن در تعارض است؟

توافق بین علم پزشکی الان که قادر به تشخیص پسر یا دختر بودن جنین است، و بین فرموده‌ی الهی چیست که می‌فرماید: «وَيَعْلَمُ مَا فِي الْأَرْحَامِ»، (یعنی: و آنچه در رحم‌ها است را می‌داند)، و نیز آنچه در تفسیر طبری از مجاهد نقل شده که مردی از پیامبر صلی الله علیه وسلم در مورد نوزادی که زنش خواهد زایید سوال کرد، و الله عز و جل نیز این آیه را نازل کرد، و همچنین آنچه از قتاده رحمه الله نقل شده است، چگونه است؟ آنچه که این فرموده‌ی عام الهی: «مَا فِي الْأَرْحَامِ» را خاص می‌کند، چیست؟

ادامه مطلب …

۲۴ – آیا چرخش زمین و چرخش خورشید به دور آن با آیات قرآن در تناقض است؟

این از اموری است که در قرآن و سنت، برای نفی یا اثبات آن هیچ چیزی نیامده است، و این به خاطر این است که این فرموده‌ی الله تعالی: «وَأَلْقَى فِي الْأَرْضِ رَوَاسِيَ أَنْ تَمِيدَ بِكُمْ» (یعنی: و در زمین، کوه‌های استوار افکند، تا شما را نلرزاند)، در مورد چرخش زمین، صریح نیست، و اگر چه عده‌ای برای چرخش زمین به این آیه استدلال می‌کنند.

ادامه مطلب …

۲۵ – چرخش خورشید به دور زمین

ظاهر دلایل شرعی ثابت می‌کند که خورشید به دور زمین می‌چرخد، و به خاطر چرخش آن، شب و روز بر سطح زمین پشت سر هم می‌آیند. ما نمی‌توانیم جز با وجود دلیل قوی‌تری از این دلایل که به ما اجازه‌ی تاویل این دلایل از معنای ظاهری‌اش را بدهد، از ظاهر این ادله دست بکشیم...

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه