دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

۲۱ – جمع بین احادیثی در رابطه با بدایت خلق

۲۱ – از شیخ سوال شد: جمع بین این احادیث چگونه است؟ : «الله بود، و هیچ چیزی قبل از او وجود نداشت، و عرش او بر آب بود، و با دست خود همه چیز را نوشت، سپس آسمان‌ها و زمین را خلق کرد»، و در مسند امام احمد از لقیط بن صبره روایت شده که: گفتم یا رسول الله، پروردگارمان قبل از اینکه مخلوقات را خلق کند، کجا بود؟ فرمود: «در ابری رقیق بود»، و حدیث: «اولین چیزی که الله خلق کرد، قلم بود». ظاهر این احادیث با یکدیگر در این مسئله که کدام یک از مخلوقات، اول خلقت شده‌اند، تعارض دارد، و همچنین در جایی آمده است که اولین مخلوق، محمد صلی الله علیه وسلم بوده است.

جواب دادند: این احادیث با همدیگر متفق و مؤتلف هستند و اختلافی با یکدیگر ندارند. اولین چیز از مخلوقاتی که برای ما معلوم است، عرش است، و بعد از خلقت آسمان‌ها و زمین، بر بالای آن قرار گرفت؛ چنان که او تعالی می‌فرماید: ( وَهُوَ الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ فِي سِتَّةِ أَيَّامٍ وَكَانَ عَرْشُهُ عَلَى الْمَاءِ لِيَبْلُوَكُمْ أَيُّكُمْ أَحْسَنُ عَمَلًا[۱] )، یعنی: ( و او کسی است که آسمان‌ها و زمین را در شش روز خلق کرده و عرشش بر آب بود، تا شما را بیازماید که کدامتان عملش نیکوتر است ).

اما به نسبت قلم، در حدیث دلیلی که نشانگر این باشد که قلم اولین چیزی است که خلق شده است، وجود ندارد. بلکه معنی حدیث این است که در حین خلقت قلم، الله به او دستور نوشتن دارد، و او نیز مقدار همه چیز را نوشت. اما محمد صلی الله علیه وسلم مانند دیگر انسان‌ها است. از آب پدرش عبدالله بن عبدالمطلب خلق شد، و از حیث خلقت، هیچ فرقی با دیگر انسان‌ها ندارد، چنان که او خود در مورد خودش می‌گوید: ( من نیز بشری هستم که فراموش می‌کنم، همان‌طور که شما فراموش می‌کنید ). بنا بر این او علیه الصلاة و السلام گرسنه و تشنه می‌شود. سردش شده و دچار گرما می‌شود، مریض می‌شود و می‌میرد. هر چیزی که بشریت از جنبه‌ی بشر بودنش به او عارض می‌شود، به محمد صلی الله علیه وسلم نیز عارض می‌شود. اما تفاوت او با دیگر بشر در این است که به او وحی می‌شود و پیامبر است. چنان که الله تعالی می‌فرماید: ( اللَّهُ أَعْلَمُ حَيْثُ يَجْعَلُ رِسَالَتَهُ[۲] )، یعنی: ( الله می‌داند که رسالتش را در کجا قرار دهد ).


[۱] – سوره هود، آیه «۷».

[۲] – سوره انعام، آیه «۱۲۴».

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

( 21 ) سئل فضيلة الشيخ : كيف يمكن الجمع بين الأحاديث الآتية : ” كان الله ولم يك شيء قبله، وكان عرشه على الماء وكتب بيده كل شيء ثم خلق السماوات والأرض ” . وفي مسند الإمام أحمد عن لقيط بن صبرة قلت : يا رسول الله أين كان ربنا قبل أن يخلق خلقه ؟ قال : ” كان في عماية .. ” وحديث : ” أول ما خلق الله القلم ” . فظاهر هذه الأحاديث متعارض في أي المخلوقات أسبق في الخلق، وكذلك ما جاء أن أول المخلوقات هو محمد رسول الله ﷺ ؟ .

فأجاب بقوله:هذه الأحاديث متفقة مؤتلفة وليست بمختلفة ، فأول ما خلق الله من الأشياء المعلومة لنا هو العرش واستوى عليه بعد خلق السماوات،كما قال تعالى:( وهو الذي خلق السماوات والأرض في ستة أيام وكان عرشه على الماء ليبلوكم أيكم أحسن عملاً (سورة هود ، الآية ” 7 “)

وأما بالنسبة للقلم فليس في الحديث دليل على أن القلم أول شيء خلق، بل معنى الحديث أنه في حين خلق القلم أمره الله بالكتابة، فكتب مقادير كل شيء .

وأما محمد ﷺ فهو كغيره من البشر، خلق من ماء أبيه عبد الله بن عبد المطلب، ولم يتميز على البشر من حيث الخلقة، كما قال عن نفسه : ” إنما أنا بشر أنسى كما تنسون ” . فهو عليه الصلاة والسلام، يجوع، ويعطش، ويبرد، ويصيبه الحر، ويمرض، ويموت فكل شيء يعتري البشرية من حيث الطبيعة البشرية فإنه يعتريه، لكنه يتميز بأنه يوحى إليه وأنه أهل للرسالة كما قال تعالى:(الله أعلم حيث يجعل رسالته) (سورة الأنعام، الآية ” 124 “).

مطالب مرتبط:

۱۹ – شخصی که شیطان او را وسوسه می‌کند که: «چه کسی الله را خلق کرده است؟»

این وسوسه تاثیری بر او ندارد و رسول الله ﷺ خبر داده‌اند که شیطان نزد انسان آمده و به او می‌گوید چه کسی این را خلق کرد؟ و چه کسی آن را خلق کرده؟ تا جایی که می‌پرسد: چه کسی الله را خلق کرده است؟ رسول الله ﷺ دوای این بیماری را نیز به ما معرفی کرده‌اند.

ادامه مطلب …

۱۱ – تعریف اسلام و فرق بین اسلام و ایمان

اسلام یعنی چه؟ تعریف اسلام چیست و آیا با ایمان تفاوت دارد؟ تفاوت بین اسلام و ایمان چیست؟

ادامه مطلب …

۱۸ – چگونه با وسوسه‌های شیطان در مسائل مربوط به الله متعال مقابله کنیم؟

شخصی که شیطان در مورد مسائلی که متعلق به الله است، او را بسیار وسوسه می‌کند. چنین شخصی باید چه کند؟ و این وسوسه‌ها در ایمان او چه تاثیری دارد؟

ادامه مطلب …

۱۴ – جمع بین حدیث تعریف ایمان و حدیث شعبه‌های ایمان

جمع بین دو حدیث که پیامبر ﷺ فرمودند: «ایمان این است که به الله و ملائکه‌اش و کتاب‌های آسمانی و پیامبرانش و روز قیامت و به خیر و شرِ قضا و قدر ایمان بیاوری»، و حدیث: «ایمان هفتاد و چند شعبه است...»

ادامه مطلب …

۲۰ – آیا بر کافر واجب است که اسلام را بپذیرد؟

بر هر کافری واجب است به دین اسلام گردن نهد. حتی اگر یهودی یا نصرانی باشد. زیرا الله تعالی در سوره‌ی اعراف می‌فرماید: «بگو ای مردم، من فرستاده‌ی الله به سوی همگی شما هستم. کسی که ملک آسمان‌ها و زمین متعلق به اوست. هیچ معبود – برحقی – جز او وجود ندارد، زنده می‌کند و می‌میراند. پس به الله و فرستاده‌ی امّی او که به الله و کلمات او ایمان دارد، ایمان آورده و از او پیروی کنید، شاید که هدایت شوید»

ادامه مطلب …

۱۵ – حدیث بازگشت ایمان به مدینه

در حدیثی، رسول الله ﷺ می‌فرمایند: «یقینا ایمان به مدینه باز گشته و در آن جمع می‌شود، چنان که مار به خانه‌اش باز می‌گردد». منظور رسول الله ﷺ از این حدیث چیست؟

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه