دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۲ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

۱۱ – تعریف اسلام و فرق بین اسلام و ایمان

۱۱ – از شیخ رحمه الله در مورد تعریف اسلام و فرق بین آن و ایمان سوال شد.

جواب دادند: اسلام به معنای عام آن یعنی: «بندگی الله تعالی به وسیله‌ی عباداتی که توسط پیامبرانش از زمانی که فرستاده شده‌اند تا وقتی که قیامت برپا شود، تشریع کرده است». بنا بر این شامل هر هدایت و حقی می‌شود که نوح علیه الصلاة و السلام و موسی و عیسی آورده‌اند، و نیز شامل هر آن چیزی می‌شود که امام حنفا، ابراهیم علیه السلام آورده است؛ چنان که الله تبارک و تعالی آن را در آیات بسیاری ذکر کرده که دلالت دارند شریعت‌های سابق، همه اسلام برای الله عز و جل بوده‌اند.

اسلام به معنی خاص، بعد از بعثت رسول الله صلی الله علیه وسلم و مختص به چیزی است که محمد صلی الله علیه وسلم به خاطر آن فرستاده شده است. زیرا آنچه محمد صلی الله علیه و سلم به خاطر آن فرستاده شده است، همه‌ی ادیان پیش از خود را منسوخ کرده، و کسی که از او پیروی کند، مسلمان، و هر کس که با او مخالفت کند، مسلمان نیست؛ زیرا تسلیم الله نشده، بلکه تسلیم هوای نفس خود شده است. پس، یهود در زمان موسی علیه الصلاة و السلام مسلمان بودند، و نصاری در زمان عیسی علیه الصلاة و السلام مسلمان بودند. اما از وقتی محمد صلی الله علیه وسلم مبعوث شد، به او کفر ورزیدند و به این خاطر، مسلمان نیستند، و برای هیچ کس جایز نیست که معتقد باشد دین یهود و نصاری که امروزه به آن گردن نهاده‌اند، صحیح بوده و نزد الله مقبول و با دین اسلام، مساوی است. بلکه هر کس چنین اعتقادی داشته باشد، کافر بوده و از دین اسلام خارج است؛ زیرا الله عز و جل می‌فرماید: ( إِنَّ الدِّينَ عِنْدَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ[۱] )، یعنی: ( دین نزد الله، اسلام است )، و نیز می‌فرماید: ( وَمَنْ يَبْتَغِ غَيْرَ الْإِسْلَامِ دِينًا فَلَنْ يُقْبَلَ مِنْهُ[۲] )، یعنی: ( و هر کس دینی غیر از اسلام اختیار کند، از او پذیرفته نمی‌شود ). این اسلام که الله در این دو آیه به آن اشاره می‌کند، اسلامی است که با آن بر محمد صلی الله علیه وسلم و امتش منت گذاشته است. او تعالی می‌فرماید: ( الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ الْإِسْلَامَ دِينًا[۳] )، یعنی: ( امروز دین شما را کامل، و نعمتم را بر شما تمام کردم و راضی شدم که اسلام دینتان باشد ). این نص به صراحت می‌گوید که هر کسی غیر از این امت، بعد از بعثت محمد صلی الله علیه وسلم بر اسلام نیست، و بر همین اساس، هر دینی که با آن الله را پرستش می‌کنند، از آنها پذیرفته نشده و روز قیامت نفعی برای آنها نخواهد داشت، و برای ما نیز جایز نیست که آن را دینی قائم و قویم بدانیم، و به همین خاطر کسی که یهود و نصاری را برادران ما توصیف کرده است، یا معتقد است ادیان آنها امروزه نیز قائم هستند، به خاطر آنچه که سابقا ذکر کردیم، مرتکب اشتباه بزرگی شده است.

وقتی بگوییم اسلام، بندگی الله سبحانه و تعالی با هر آن چیزی است که تشریع کرده است، تسلیم شدن ظاهری و باطنی، شامل آن می‌شود. بنا بر این شامل همه‌ی دین، چه از لحاظ عقیده و چه از لحاظ قول و عمل می‌شود. اما وقتی که اسلام و ایمان، مقارن یکدیگر قرار بگیرند، منظور از اسلام، اعمال ظاهری مانند نطق زبان و عمل جوارح خواهد بود، و ایمان شامل اعمال باطنی که عقیده و اعمال قلبی است، اطلاق می‌شود. این فرموده‌ی الله تعالی دال بر این فرق است، که می‌فرماید: ( قَالَتِ الْأَعْرَابُ آمَنَّا قُلْ لَمْ تُؤْمِنُوا وَلَكِنْ قُولُوا أَسْلَمْنَا وَلَمَّا يَدْخُلِ الْإِيمَانُ فِي قُلُوبِكُمْ[۴] )، یعنی: ( اعراب می‌گویند ایمان آوردیم، بگو شما ایمان نیاوردید، اما بگویید اسلام آوردیم، و هنوز ایمان در قلب‌هایتان وارد نشده است ). همچنین در قصه‌ی لوط می‌فرماید: ( فَأَخْرَجْنَا مَنْ كَانَ فِيهَا مِنَ الْمُؤْمِنِينَ (۳۵) فَمَا وَجَدْنَا فِيهَا غَيْرَ بَيْتٍ مِنَ الْمُسْلِمِينَ[۵] )، یعنی: ( هر کس از مومنان که در آن بود را خارج نمودیم، و جز یک خانه از مسلمانان در آن شهر نیافتیم ). در اینجا او سبحانه و تعالی بین مومنین و مسلمین فرق قائل شده است، چه اینکه خانه‌ای که در آن روستا بود، خانه‌ای بود که ظاهرش اسلامی بود، زیرا زن لوط نیز در آن خانه بود که کافر بود و با کفرش به او خیانت کرده بود. اما کسانی را که از آنجا بیرون آورد و نجاتشان داد، مومنان حقیقی بودند که ایمان در دل‌هایشان وارد شده بود. همچنین حدیث عمر بن خطاب رضی الله بر فرق بین اسلام و ایمان دلالت دارد، و در آن آمده است که جبریل از رسول الله صلی الله علیه وسلم در مورد اسلام و ایمان سوال کرد. رسول الله صلی الله علیه وسلم به او فرمود: ( اسلام این است که گواهی دهی هیچ معبود بر حقی جز الله وجود ندارد، و اینکه محمد فرستاده‌ی اوست، و نماز را برپا داری، و زکات را پرداخت کنی، و رمضان را روزه بگیری، و حج بیت الله را انجام دهی )، و در مورد ایمان فرمود: ( این است که ایمان به الله و ملائکه و کتاب‌های آسمانی و پیامبران و روز قیامت بیاوری، و ایمان به قضا و قدر بیاوری؛ چه خیر باشد و چه شرّ ).

مقصود اینکه اسلام وقتی به صورت مطلق به کار رفت، شامل همه‌ی دین می‌شود و ایمان نیز در دایره‌ی آن قرار می‌گیرد، و وقتی که مقارن با ایمان به کار رفت، اسلام به اعمال ظاهری که شامل اقوال زبان و عمل جوارح است، اطلاق می‌شود، و ایمان به اعمال باطنی که شامل اعتقاد و اعمال قلبی اطلاق می‌شود.


[۱] – سوره آل عمران، آیه «۱۹».

[۲] – سوره آل عمران، آیه «۸۵».

[۳] – سوره مائده، آیه «۳».

[۴] – سوره حجرات، آیه «۱۴».

[۵] – سوره ذاریات، آیه «۳۵و۳۶».

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

( 11 ) وسئل فضيلة الشيخ : عن تعريف الإسلام والفرق بينه وبين الإيمان ؟

فأجاب حَفِظَهُ‌الله بقوله : الإسلام بالمعنى العام هو : ” التعبد لله تعالى بما شرعه من العبادات التي جاءت بها رسله، منذ أن أرسل الله الرسل إلى أن تقوم الساعة ” فيشمل ما جاء به نوح ﷺ من الهدى والحق، وما جاء به موسى، وما جاء به عيسى، ويشمل ما جاء به إبراهيم ﷺ ، إمام الحنفاء، كما ذكر الله تبارك وتعالى ذلك في آيات كثيرة تدل على أن الشرائع السابقة كلها إسلام لله عَزَّوَجَلَّ .

والإسلام بالمعنى الخاص بعد بعثة النبي ﷺ يختص بما بعث به محمد ﷺ لأن ما بعث به ﷺ نسخ جميع الأديان السابقة فصار من اتبعه مسلماً، ومن خالفه ليس بمسلم، لأنه لم يستسلم لله بل استسلم لهواه، فاليهود مسلمون في زمن موسى عليه الصلاة والسلام، والنصارى مسلمون في زمن عيسى، عليه الصلاة والسلام، وأما حين بعث محمد ﷺ فكفروا به فليسوا بمسلمين ولهذا لا يجوز لأحد أن يعتقد أن دين اليهود والنصارى الذي يدينون به اليوم دين صحيح مقبول عند الله مساو لدين الإسلام، بل من اعتقد ذلك فهو كافر خارج عن دين الإسلام، لأن الله عَزَّوَجَلَّ يقول : : ( إن الدين عند الله الإسلام‌) (سورة آل عمران، الآية ” 19 “) . ويقول : : ( ومن يبتغ غير الإسلام ديناً فلن يقبل منه‌) (سورة آل عمران، الآية ” 85 “) . وهذا الإسلام الذي أشار الله إليه هو الإسلام الذي امتن الله به على محمد ﷺ وأمته قال الله تعالى : ( اليوم أكملت لكم دينكم وأتممت عليكم نعمتي ورضيت لكم الإسلام ديناً‌) (سورة المائدة، الآية ” 3 “) . وهذا نص صريح في أن من سوى هذه الأمة بعد أن بعث محمد ﷺ ليسوا على الإسلام، وعلى هذا فما يدينون الله به لا يقبل منهم ولا ينفعهم يوم القيامة، ولا يحل لنا أن نعتبره ديناً قائماً قويماً، ولهذا يخطئ خطأ كبيراً من يصف اليهود والنصارى بقوله إخوة لنا، أو أن أديانهم اليوم قائمة لما أسلفناه آنفاً .

وإذا قلنا : إن الإسلام هو التعبد لله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ بما شرع شمل ذلك الاستسلام له ظاهراً وباطناً فيشمل الدين كله عقيدة، وعملاً، وقولاً، أما إذا قرن الإسلام بالإيمان فإن الإسلام يكون الأعمال الظاهرة من نطق اللسان وعمل الجوارح، والإيمان الأعمال الباطنة من العقيدة وأعمال القلوب، ويدل على هذا التفريق قوله تعالى:( قالت الأعراب آمنا قل لم تؤمنوا ولكن قولوا أسلمنا ولما يدخل الإيمان في قلوبكم‌) (سورة الحجرات، الآية ” 14″). وقال تعالى في قصة لوط:( فأخرجنا من كان فيها من المؤمنين . فما وجدنا فيها غير بيت من المسلمين‌) (سورة الذاريات، الآية ” 35-36 “) . فإنه فرق هنا بين المؤمنين والمسلمين لأن البيت الذي كان في القرية بيت إسلامي في ظاهره إذ إنه يشمل امرأة لوط التي خانته بالكفر وهي كافرة، أما من أخرج منها ونجا فإنهم المؤمنون حقاً الذين دخل الإيمان في قلوبهم ويدل لذلك – أي للفرق بين الإسلام والإيمان عند اجتماعهما – حديث عمر بن الخطاب رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُ وفيه أن جبريل سأل النبي ﷺ عن الإسلام والإيمان ؟ فقال له النبي ﷺ : ” الإسلام أن تشهد أن لا إله إلا الله، وأن محمداً رسول الله، وتقيم الصلاة، وتؤتي الزكاة، وتصوم رمضان، وتحج البيت ” . وقال في الإيمان : ” أن تؤمن بالله، وملائكته، وكتبه، ورسله، واليوم الآخر، وبالقدر خيره وشره ” .

فالحاصل أن الإسلام عند الإطلاق يشمل الدين كله ويدخل فيه الإيمان، وأنه إذا قرن مع الإيمان فسر الإسلام بالأعمال الظاهرة من أقوال اللسان وعمل الجوارح، وفسر الإيمان بالأعمال الباطنة من اعتقادات القلوب وأعمالها .

مطالب مرتبط:

۲۰ – آیا بر کافر واجب است که اسلام را بپذیرد؟

بر هر کافری واجب است به دین اسلام گردن نهد. حتی اگر یهودی یا نصرانی باشد. زیرا الله تعالی در سوره‌ی اعراف می‌فرماید: «بگو ای مردم، من فرستاده‌ی الله به سوی همگی شما هستم. کسی که ملک آسمان‌ها و زمین متعلق به اوست. هیچ معبود – برحقی – جز او وجود ندارد، زنده می‌کند و می‌میراند. پس به الله و فرستاده‌ی امّی او که به الله و کلمات او ایمان دارد، ایمان آورده و از او پیروی کنید، شاید که هدایت شوید»

ادامه مطلب …

۱۳ – جمع بین حدیث جبریل عَلَيْهِ‌السَّلَام و حدیث عبدالقیس رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُ در تعریف ایمان

شیخ ابن عثیمین رَحِمَهُ‌الله توضیح می‌دهد که با توجه به تفاوت در لفظ تعریف ایمان میان حدیث جبریل عَلَيْهِ‌السَّلَام و حدیث عبدالقیس رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُ چگونه می‌توان بین این دو تعریف جمع کرد؟

ادامه مطلب …

۱۴ – جمع بین حدیث تعریف ایمان و حدیث شعبه‌های ایمان

جمع بین دو حدیث که پیامبر ﷺ فرمودند: «ایمان این است که به الله و ملائکه‌اش و کتاب‌های آسمانی و پیامبرانش و روز قیامت و به خیر و شرِ قضا و قدر ایمان بیاوری»، و حدیث: «ایمان هفتاد و چند شعبه است...»

ادامه مطلب …

۱۲ – تعریف ایمان نزد اهل سنت و جماعت چیست؟ آیا ایمان کم و زیاد می‌شود؟

ایمان در نزد اهل سنت به چه معناست؟ تعریف ایمان در نزد اهل سنت و جماعت چیست و آیا ایمان در شخص مومن کم و زیاد می‌شود؟

ادامه مطلب …

۱۶ – آیا مردی که همیشه به مسجد می‌رود، گواهی به ایمانش داده می‌شود؟

هر کس برای نمازها در مسجد حاضر شود، و حضورش در مسجد فقط برای ادای نماز باشد، این دلیل بر ایمان اوست. اما آیا حدیثی که در این باب نقل می‌کنند صحیح است یا ضعیف؟

ادامه مطلب …

۲۱ – جمع بین احادیثی در رابطه با بدایت خلق

جمع بین این احادیث چگونه است؟ : «الله بود، و هیچ چیزی قبل از او وجود نداشت، و عرش او بر آب بود، و با دست خود همه چیز را نوشت، سپس آسمان‌ها و زمین را خلق کرد»، و در مسند امام احمد از لقیط بن صبره روایت شده که: گفتم یا رسول الله، پروردگارمان قبل از اینکه مخلوقات را خلق کند، کجا بود؟ فرمود: «در ابری رقیق بود»، و حدیث: «اولین چیزی که الله خلق کرد، قلم بود». ظاهر این احادیث با یکدیگر در این مسئله که کدام یک از مخلوقات، اول خلقت شده‌اند، تعارض دارد، و همچنین در جایی آمده است که اولین مخلوق، محمد صلی الله علیه وسلم بوده است.

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه