دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۲ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

۸ – فرقه‌ی نجات یافته کدام است؟

۸ – از شیخ رحمه الله تعالی در مورد افتراق امت محمد صلی الله علیه وسلم بعد از وفات ایشان سوال شد.

جواب دادند: رسول الله صلی الله علیه وسلم در حدیث صحیحی خبر داده اند که یهود به هفتاد و یک فرقه و نصاری به هفتاد و دو فرقه‌ی مختلف در آمدند، و این امت، هفتاد و سه فرقه خواهد شد که همه‌ی این فرقه‌ها به جز یک فرقه، وارد آتش خواهند شد، و آن یک فرقه، کسانی هستند که بر آنچه پیامبر صلی الله علیه وسلم و اصحابش بوده‌اند، باشد، و این همان فرقه‌ی ناجیه است که در دنیا از بدعت‌ها نجات یافته، و در آخرت، از آتش نجات می‌یابد، و این گروه، طائفه‌ی منصوره هستند که تا قیام قیامت به امر الله عز و جل، بر حق خواهند بود. گروهی خواسته‌اند این هفتاد و سه فرقه که فقط یکی از آنها بر حق بوده و باقی آنها بر باطل هستند را بشمارند، و اهل بدعت را به پنج شاخه تقسیم کرده‌اند و برای هر شاخه، فروعی بر شمرده‌اند تا به این عدد که رسول الله صلی الله علیه وسلم تعیین کرده، برسند. گروهی دیگر نیز چنین دیده‌اند که بهتر است از شمردن دست کشیده شود. زیرا فقط این فرقه‌ها نیستند که به گمراهی رفته‌اند، بلکه انسان‌هایی هستند که بیشتر از آنچه که گذشتگانشان در گمراهی بودند، در گمراهی هستند و این گمراهیشان بعد از آن به وجود آمده است که این فرقه‌های هفتاد و دوگانه برشمرده شده‌اند، و گفته‌اند: این عدد، انتهایی ندارد و امکان شمردن آن تا آخرش وجود ندارد مگر در آخر الزمان و هنگام برپایی قیامت. پس بهتر این است که هر آنچه رسول الله صلی الله علیه وسلم به صورت مجمل فرموده‌اند، ما نیز آن را به صورت مجمل بگیریم. به همین خاطر می‌گوییم: این امت به هفتاد و سه فرقه تقسیم می‌شوند که همه‌ی آنها به جز یکی، وارد آتش می‌شوند. سپس می‌گوییم: هر کسی که با آنچه پیامبر صلی الله علیه وسلم و اصحابش بر آن بوده‌اند، مخالفت کند، در این هفتاد و دو فرقه وارد می‌شود. همچنین رسول الله صلی الله علیه وسلم به اصولی اشاره فرموده‌اند که می‌دانیم تعدادش به ده اصل می‌رسد، و نیز ممکن است به اصولی اشاره کرده باشند که متضمن فروعی هستند؛ چنان که برخی مردم بر این نظریه هستند، و علم نزد الله عز و جل است.

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

( 8 ) وسئل حَفِظَهُ‌الله تعالى عن افتراق أمة النبي محمد ﷺ بعد وفاته ؟

فأجاب بقوله : أخبر النبي ﷺ فيما صح عنه أنَّ اليهود افترقوا على إحدى وسبعين فرقة، والنصارى على اثنتين وسبعين فرقة، وَأَنَّ هذه الأمة ستفترق على ثلاث وسبعين فرقة، وهذه الفرقةكلها في النار إلا واحدة ، وهي ما كان عاى مثل ما كان عليه النبى، ﷺ ، وأصحابه وهذه الفرقة هي الفرقة الناجية التي نجت في الدنيا من البدع، وتنجو في الآخرة من النار، وهي الطائفة المنصورة إلى قيام الساعة التي لا تزال ظاهرة قائمة بأمر الله عَزَّوَجَلَّ .

وهذه الفرق الثلاث والسبعون التي واحدة منها على الحق والباقي على الباطل . قد حاول بعض الناس أن يعددها، وشعّب أهل البدع إلى خمس شعب، وجعل من كل شعبة فروعاً ليصلوا إلى هذا العدد الذي عينه النبي ﷺ ورأى بعض الناس أن الأولى الكف عن التعداد لأن هذه الفرق ليست وحدها هي التي ضلت بل قد ضل أناس ضلالاً أكثر مما كانت عليه من قبل، وحدثت بعد أن حصرت هذه الفرق باثنتين وسبعين فرقة، وقالوا : إن هذا العدد لا ينتهي ولا يمكن العلم بانتهائه إلا في آخر الزمان عند قيام الساعة، فالأولى أن نجمل ما أجمله النبي ﷺ ونقول : إن هذه الأمة ستفترق على ثلاث وسبعين فرقة كلها في النار إلا واحدة، ثم نقول : كل من خالف ما كان عليه النبي ﷺ وأصحابه فهو داخل في هذه الفرق، وقد يكون الرسول ﷺ أشار إلى أصول لم نعلم منها الآن إلا ما يبلغ العشرة وقد يكون أشار إلى أصول تتضمن فروعاً كما ذهب إليه بعض الناس فالعلم عند الله عَزَّوَجَلَّ .

مطالب مرتبط:

۷ – اهل سنت و جماعت به چه کسانی گفته می‌شود؟

تعریف اهل سنت و جماعت چیست و این عبارت به چه کسانی اطلاق می‌شود؟

ادامه مطلب …

۱۰ – میانه‌روی در اسلام

چگونه در دین راه میانه را اتخاذ کنیم؟ میانه‌روی در دین این است که انسان در آن غلو نکند و از حدی که الله قرار داده، فراتر نرود، و از کوتاهی کردن در آن نیز بپرهیزد تا از حدی که الله قرار داده است، پایین‌تر نباشد...

ادامه مطلب …

۹ – خصوصیات فرقه‌ی ناجیه

در مورد فرقه‌ی ناجیه یا گروه نجات یافتع، که در حدیث صحیح از رسول الله ﷺ آمده است، بارزترین خصوصیات آنها چیست؟ و آیا نقص در این خصوصیات، شخص را از فرقه‌ی ناجیه خارج می‌کند؟

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه