(۱۷۵۳) سوال: رسول اللهﷺ میفرماید: «من قال: لا اله الا الله دخل الجنة» کسی که لااله الا الله بگوید وارد بهشت میشود) تفسیر این حدیث را می خواستم و آیا کسی که نماز را از روی سهلانگاری و کسالت ترک کند در آتش جهنم جاودانه میماند؟
جواب:
معنی این حدیث: کسی که مخلصانه از قلبش لا اله الا الله را بگوید وارد بهشت میشود به خاطر این که کسی که این را از روی اخلاص بگوید حتما عبادت الله را انجام میدهد زیرا که معنی لا اله الا الله این است که هیچ معبود به حقی جز الله وجود ندارد و هنگامی که معنای آن این باشد و او فقط به زبانش بگوید و عبادت الله را نکند چه فایدهای برای او دارد؟ چگونه میگویی: هیچ معبود به حقی جز الله نیست و سپس او را عبادت نمیکنی؟ این غیر صحیح است و بنابراین کسی که لا اله الا الله را از روی اخلاص بگوید لازمی آن این است که عبادت الله را انجام بدهد وگرنه او در آن صادق نیست و معنای حدیث «من قال: لا اله الا الله» یعنی خلاصانه از قلبش.
اما از این جهت که آیا امکان دارد کسی لا اله الا الله را خالصانه از قلبش بگوید و سپس نماز را ترک کند و با کسالت و سهلانگاری بر ترک آن محافظت کند؟ قطعا این ممکن نیست و چگونه ممکن است که نماز را ترک کند و بر ترک آن محافظت کند و در صورتی که میداند چقدر فضل، شرف و ثواب دارد تا جایی که مردی در خانهاش به صورت کامل وضو بگیرد سپس به سوی مسجد خارج شود گامی بر نمیدارد مگر این که اللهÀ یک درجه او را بالا میبرد و یک گناه او را پاک میکند و رفتن به سوی مسجد از وسائل رسیدن به نماز است و خود نماز نیست؟
و از اهمیت آن این است که اللهÀ بدون واسطه آن را بر رسول اللهﷺ فرض گردانیده است و در شبی که شریف ترین شب برای رسول اللهﷺ بوده است و در بالاترین مکانی بشر به آن جا رسیده است تاجایی که میدانیم سپس پنجاه نماز فرض شد که نشان از اهمیت آن است که اگر انسان بیشتر وقت خود را در نماز باشد باز هم شایسته است و سپس او بر ترک آن محافظت کند؟ برای همین قول راجح از چیزی که قرآن و سنت و اقوال صحابه بر آن دلالت میدهد این است که اگر نماز را حتی از روی سهلانگاری و کسالت ترک کند کافر است اگر هم اقرار به وجوب آن داشته باشد و در روز قیامت جاودانه در آتش جهنم میماند و همراه هامان، قارون و أُبی بن خلف حشر میگردد و بر آن اقرار نمیشود و بلکه کشته میشود و هنگامی که کشته شد غسل و کفن کرده نمیشود و نماز بر او خوانده نمیشود و همراه مسلمین دفن نمیشود بلکه به صورت غیر مکرمانه و غیر محترمانه خارج کرده میشود و چاهی حفر کرده میشود و در آن پرتاب میشود تا مردم از بوی بد آن و دیدنش اذیت نشوند.
و کل احادیث کسانی که به غیر کافر بودن آن استدلال میکنند یا ضعیف است و یا به آن دلالت نمیدهد و یا عامی است که ترک نماز از آن خاص میشود و یا به قیدی مقید شده است که امکان ندارد ترک نماز را نیز شامل شود و اما اگر حدیثی را بیابی که بگوید تارک نماز کافر نیست و جهنم جاودانه نمیماند اصلا این پیدا نمیشود و حداعقل آن است که میگوییم: عامی است که با احادیث کافر بودن تارک نماز آن را تخصیص میدهیم و این را در مواضع مختلفی از اجابات نور علی الدرب شرح دادیم و گمان میکنم جواب تلفن بود که بر آن رسالهی را نوشتم که در آن دلیلهای کافر بودن تارک نماز را ذکر کردم و سپس جواب دلایل کسانی که میگویند کافر نیست را ذکر کردهام.
و ای برادر مسلمان تکفیر کسی که اللهÀ و رسولش آن را کافر دانستهاند برای تو بزرگ نیاید و این امر به اللهÀ بر میگردد و اللهÀ به آن که کافر دانسته است داناتر است پس ما نیز او را تکفیر میکنیم و برای ما واجب است که او را تکفیر کنیم و کسی که اللهÀ او را تکفیر نکرده است برای ما حرام است که او را کافر بدانیم و اگر گمان میکنیم که فعلش کفر است برای ما حلال نیست که به مجرد گمان تکفیر کنیم تا این که دلیلی واضح برای کفرش باشد.
و من به الله قسم میخورم که اگر دلایل کافر بودن تارک نماز نزدم مانند خورشید واضح نبود ابدا آن را نمیگفتم و هر آنچه ممکن است که بر کفر اصغر حمل کنیم پس بر ما واجب است که این کار را بکنیم اما در دلایل کفر تارک نماز برای ما این امکان را ندارد پس ما باید چه کار کنیم؟ امر همهاش برای اللهÀ است و حکم همهاش برای الله است و کافر کسی است که اللهÀ او را کافر دانسته است و مومن کسی است که الله حکم به مومن بودن او کرده است.