(۵۰۶) سوال: آیا توسل به الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ با این صیغه و عبارت، درست است: “اللّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَبارِك عَلَى نَبِيِّنَا مُحَمَّدٍ صَلاةً تُفَرِّجَ بِهَا هَمِّي وَتُنَفِّسَ بِهَا كُربَتِي وَتُوَسِّعَ بِهَا رِزقِي“: (ای الله! بر محمد صلوات بفرست و پیامبرمان محمد را پر برکت قرار بده؛ صلواتی نگرانیام را با آن از بین ببری، مشکلم را بر طرف سازی و رزقم را وسیع گردانی).
جواب:
قبل از پاسخ به این سؤال، دوست دارم این شخص و دیگران را توصیه کنم که در دعا به همان عبارتها و صیغههایی که در قرآن و سنت بیان شده، پایبند باشند؛ زیرا دعا فقط بیان نیاز و درخواست حل مشکل نیست؛ بلکه دعا، عبادت است که انسان با آن به پروردگارش نزدیک میشود زیرا الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ میفرماید: {وَقَالَ رَبُّكُمُ وَقَالَ رَبُّكُمُ ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ إِنَّ الَّذِينَ يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِي سَيَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ دَاخِرِينَ} [غافر: ۶۰]: (پروردگارتان فرمود: مرا فرا بخوانید تا برایتان اجابت کنم؛ قطعا کسانی که از عبادت کردن من سر باز میزنند، حتما با حقارت وارد جهنم خواهند شد) بنابراین این شخص و دیگران از برادران مسلمانمان را توصیه کنم که در دعا به همان عبارتها و صیغههایی که در قرآن و سنت بیان شده، پایبند باشند.
سپس میگویم: صیغه و عبارتی که در سؤال مطرح شد، مناسب نیست و شایسته نیست وسیله قرار گیرد؛ بلکه با اسمها و صفتهای الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ به او توسل کن که با دعا و خواستهات همخوانی و مناسبت داشته باشد؛ لذا مثلا بگو: “يَا غَفُورُ اغفِر لِي، يَا رَحِيمُ ارحَمنِي، يَا عَزيزُ أعِزنِي بِطَاعَتِكَ. “: (ای آمرزنده! مرا ببخش و بیامرز، ای رحیم و مهربان! به من رحم فرما، ای صاحب عزت! با طاعت خویش به من عزت عطا فرما) تا با وسیلهای متوسل شده باشی که شبههای در آن نباشد.
***