دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۴۹۱) توضیح در مورد دیدن رسول الله ﷺ در خواب

(۴۹۱) سوال: نزد ما مردی وجود دارد که پیامبر ﷺ را در خواب دیده است و پیامبر ﷺ سخنانی را به او آموخته تا با آن دعا کند. وی پس از بیدار شدن از خواب، آن‌ دعا را چاپ و بین مردم منتشر کرده است؛ حکم این کار چیست؟

جواب:

از این قضیه، هیچ حكم شرعی گرفته نمی‌شود و سنت رسول الله ﷺ بلکه شریعت رسول الله ﷺ پیش از وفات ایشان کامل شده است؛ لذا بعد از وفات رسول الله ﷺ هیچ تشریعی ممکن نیست. اگر شخصی در خواب، شخصی را ببیند و بپندارد که رسول الله ﷺ است، وی رسول الله ﷺ نیست؛ بلکه آن شخصی که دیده است باید با ویژگی‌هایی که علما درباره‌ی رسول الله ﷺ نقل کرده‌اند مطابقت داشته باشد اما این که صرفا شخصی که خواب دیده گمان کند که این شخص، رسول الله ﷺ است دلیل نمی‌شود که وی واقعا رسول الله ﷺ باشد.

همچنین دعایی که این شخص، ادعا کرده است اگر قبلا در سنت وجود داشته که از سنت است؛ اما اگر چنان دعایی در سنت وجود نداشته باشد، چاپ و انتشار آن جایز نیست زیرا پس از وفات رسول الله ﷺ هیچ‌گونه تشریعی امکان‌پذیر نیست.

***


این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل من حضرموت اليمن الجنوبي: عندنا رجل رأى النبي صلى الله عليه وسلم في المنام، وهو يعلمه كلمات، ويدعو بها، فلما أصبح قام بطبع هذا الدعاء، ووزعه على الناس. ما الحكم في هذا العمل؟

فأجاب -رحمه الله تعالى -: هذا العمل لا يؤخذ منه حكم شرعي، وسنة الرسول عليه الصلاة والسلام، بل شريعة الرسول صلى الله عليه وسلم كملت قبل موته – صلوات الله وسلامه عليه-، فلا تشريع بعد موت الرسول -عليه الصلاة والسلام – أبدا، والإنسان إذا رأى شخصا، ووقع في نفسه أنه الرسول صلى الله عليه وسلم فإنه لا يكون الرسول، بل لا بد أن يكون هذا الشخص الذي رآه الإنسان مطابقا لما نقله أهل العلم في صفة رسول الله صلى الله عليه وسلم وأما مجرد أن يقع في نفس النائم أن هذا رسول الله فهذا ليس دليلا على أنه رسول الله حقا.

ثم إن هذا الدعاء، الذي ادعاه هذا المدعي، إن كانت قد جاءت به السنة فهو سُنةٌ من قبل، وإن كانت السنة لم تأتِ به من قبل فإنه لا يجوز أن يطبعه ويوزعه؛ لأنه لا تشريع بعد وفاة الرسول -صلوات الله وسلامه عليه.-

مطالب مرتبط:

(۴۶۹) در شب معراج شایسته است مسلمان چه کاری انجام دهد؟

شایسته نیست که کاری انجام دهد؛ زیرا صحابه رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُم که بیش از ما تلاش می‌کردند کارهای خوب را انجام دهند و بیش از ما رسول الله ﷺ را تعظیم و بزرگداشت می‌نمودند در این شب، کاری انجام نمی‌دادند.

ادامه مطلب …

(۴۵۲) دیدگاه شرع درباره‌ی قصاید و اشعاری که در مدح رسول الله ﷺ سروده می‌شود

درباره‌ی قصاید و اشعاری که در مدح رسول الله ﷺ سروده می‌شود، باید گفت: رسول الله ﷺ شایسته‌ی هر مدح و بزرگداشتی است. اما قصیده‌هایی که وی را از آن حدی که سزاوار آن است خارج می‌کند مانند غلو و زیاده‌روی افراطی، جایز نمی‌باشد.

ادامه مطلب …

(۴۸۱) نصیحتی درباره خرافات و بدعت نزد قبرها

فتنه‌ی خرافات و بدعت قبرها، فتنه‌ی بزرگی است که از زمان قديم وجود داشته است و برخی از کارهایی که در سؤال بدان اشاره شد به حد شرک اکبر و خروج از دین می‌رسد؛ بنابراین انجام این عبادت برای غير الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ شرك اكبر است.

ادامه مطلب …

(۴۷۱) حكم هدیه دادن به یکدیگر در مناسبت‌هایی مانند روز تولد

هدیه دادن به مناسبت جشن تولد یک فرد به مسلمان و نصرانی جایز نیست زیرا به معنای رضایت از آن اعتقاد و دین شرک‌آلود و کفرآمیز است و مسلمان با ارتکاب آن در معرض خطر بزرگی قرار می‌گیرد.

ادامه مطلب …

(۴۵۳) حکم مدح پیامبر ﷺ در قالب شعر و قصیده و تخصیص این کار به شب جمعه و دوشنبه

مدح پیامبر ﷺ با صفات ستودنی، اخلاق کامل و مراتب والا که در ایشان بوده است، مشروع و درست است. اما مدیحه‌سرایی که با غلو همراه باشد، پیامبر ﷺ از آن نهی نموده و به هیچ وجه، جایز نیست.

ادامه مطلب …

(۴۳۱) چه زمانی بدعت به وجود آمد؟

بدعت‌ها در اواخر عصر صحابه رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُم پدیدار گشت اما بدعت‌هایی در چند مسئله‌ی معيّن بود سپس بدعت‌ها منتشر شد تا به بدعت در اعتقاد در مورد الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ رسید...

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه