دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۴۴۲) آیا انسان در مقابل انجام بدعت، مجازات می‌‌شود ؟

(۴۴۲) سوال: آیا انسان در مقابل انجام بدعت، مجازات می‌‌شود یا پاداش می‌گیرد؟ به خصوص در مورد سلام و صلوات بر پیامبر ﷺ بعد از اذان.

جواب:

رسول الله ﷺ در مورد بدعت فرمود: «وَإيّاكُم وَمُحدَثَاتِ الأُمُورِ، فَإنَّ كُلَّ مُحدَثَة بِدعَةٍ، وَكُلَّ بِدعَةٍ ضَلاَلَةٌ»: (شما را از نوآوری‌ها هشدار می‌دهم زیرا هر نوآوری، بدعت است و هر بدعتی، گمراهی است) بنابراین در هر صورت هر کسی مرتکب بدعت شود گناه‌کار می‌شود و تفاوتی ندارد که وی آن بدعت را از نو ایجاد کرده باشد یا در انجام این بدعت از دیگری پیروی کرده باشد؛ زیرا همان طور است که رسول الله ﷺ فرمودند و این گمراهی سبب دچار شدن به عذاب و مجازات در آتش دوزخ می‌شود. هشدار رسول الله ﷺ به امتش از بدعت‌ها بدین معنا است که بدعت، فساد محض است و هیچ خیری در بر ندارد زیرا رسول الله ﷺ چیزی را استثنا نکرد و به طور عام فرمود: «كُلُّ بِدعَةٍ ضَلاَلَةٌ»: (هر بدعتی، گمراهی است).

همچنین بدعت در واقع، انتقاد غیر مستقیم از شریعت اسلام است زیرا معنا یا مقتضایش این است که اسلام، کامل نشده اشت و شخص مبتدع آن ‌را با عبادتی که ایجاد کرده که به گمان خودش با آن به الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ تقرب می‌جوید و نزدیک می‌شود، کامل می‌کند. بدین خاطر است که می‌گوییم: هر بدعتی، گمراهی است و هر گمراهی در آتش جهنم است. همچنین بر انسان واجب است از تمام بدعت‌ها خودداری کند و الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ را فقط با چیزی که رسول الله ﷺ تشریع نموده است عبادت کند تا ایشان امام و پیشوای حقیقی‌ وی باشد؛ زیرا هر کس راه بدعت را در پیش گیرد، شخص مبتدع را به جای رسول الله ﷺ امام و پیشوای خود قرار داده است.

***


این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: هل تطبيق البدعة يعاقب أم يثاب عليها مطبقها، وخاصة الصلاة والسلام على النبي بعد الأذان؟

فأجاب -رحمه الله تعالى -: البدعة قال فيها رسول الله صلى الله عليه وسلم: «وَإِيَّاكُمْ وَمُحْدَثَاتِ الْأُمُورِ، فَإِنَّ كُلَّ مُحْدَثَةٍ بِدْعَةٌ، وَكُلَّ بِدْعَةٍ ضَلَالَةٌ». وإذا كان كذلك فإن البدعة سواء كانت ابتدائية أم استمرارية – يأثم من تلبس بها؛ لأنه كما قال الرسول -عليه الصلاة والسلام، فإن الضلالة هذه تكون سببًا للتعذيب في النار، وإذا كان الرسول -عليه الصلاة والسلام- حذر أمته من البدع فمعنى ذلك أنها مفسدة محضة ؛ لأن الرسول صلى الله عليه وسلم عمم ولم يخص، قال: «كل بِدْعَةٍ ضَلَالَةٌ».

ثم إن البدع في الحقيقة هي انتقاد غير مباشر للشريعة الإسلامية؛ لأن معناها، أو مقتضاها، أن الشريعة لم تتم، وأن هذا المبتدع أتمها بما أحدث من العبادة، التي يتقرب بها إلى الله كما زعم وعليه نقول: كل بدعة ضلالة، وكل ضلالة في النار، والواجب الحذر  من البدع كلها، وألا يتعبد الإنسان إلا بما شرعه رسول الله صلى الله عليه وسلم ليكون إمامه حقيقة أي ليكون الرسول صلى الله عليه وسلم إمامه حقيقة؛ لأن من سلك سبيل بدعة فقد جعل المبتدع إماما له في هذه البدعة دون رسول الله صلى الله عليه وسلم.

مطالب مرتبط:

(۴۴۸) حكم غلوّ و زیاده‌روی در محبت به رسول الله ﷺ

غلوّ در محبت به رسول الله ﷺ بدین معنا که انسان از مرزها تجاوز کند و پا فراتر بگذارد و بگوید: این از محبت به رسول الله ﷺ است! این کار، حرام است...

ادامه مطلب …

(۴۶۴) حکم جشن مولودی برای بزرگداشت رسول الله ﷺ

جشن مولودی و تولد پیامبر ﷺ از نظر تاریخی درست نیست و از نظر شرعی نیز جایز نیست و بدعت است.

ادامه مطلب …

(۴۶۹) در شب معراج شایسته است مسلمان چه کاری انجام دهد؟

شایسته نیست که کاری انجام دهد؛ زیرا صحابه رَضِيَ‌اللهُ‌عَنْهُم که بیش از ما تلاش می‌کردند کارهای خوب را انجام دهند و بیش از ما رسول الله ﷺ را تعظیم و بزرگداشت می‌نمودند در این شب، کاری انجام نمی‌دادند.

ادامه مطلب …

(۴۷۴) حکم شادی و سرور در بیست و هفتم ماه رجب، نیمه‌ی شعبان و روز عاشورا

ابراز شادی در ایام عید فطر یا عید قربان که در حدود شرع باشد، ایرادی ندارد؛ اما شادی و سرور در بیست و هفتم ماه رجب، نیمه‌ی شعبان و روز عاشورا، پایه و اساس شرعی ندارد، از آن نهی می‌شود.

ادامه مطلب …

(۴۸۲) حکم گذاشتن قرآن در ماشین برای تبرک

گذاشتن قرآن در ماشین برای جلوگیری از چشم ‌زخم یا در امان ماندن از خطر، بدعت است.

ادامه مطلب …

(۴۳۰) بدعت چیست؟

بدعت در اصطلاح شرعی بدین معناست که: شخص، الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ را با اعتقاد، قول  یا فعلی که الله تشریع نکرده است، عبادت کند...

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه