دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۱۹۶) زندگی برزخی چیست؟

(۱۹۶) سوال: زندگانی انسان به سه قسمت تقسیم می‌شود: زندگانی دنیا که در حال زندگی هستیم، زندگانی آخرت که معروف است و زندگانی برزخ که بین دنیا و آخرت است. زندگی برزخی چیست؟ آیا انسان با جسم و روحش در برزخ خواهد بود؟ لطفا پاسخ دهید، جزاکم الله خیرا.

جواب:

زندگانی برزخ، حیاتی بین دنیا و آخرت است. ترتیب مراحل سه‌گانه‌ی زندگی از ناقص به کامل است:

زندگانی برزخ برای افراد باتقوا، کامل‌تر از زندگانی دنیا است زیرا انسان در قبرش از نعمت برخوردار می‌شود، دری به سوی بهشت برایش می‌گشایند و تا جایی که چشمش می‌بیند، قبرش فراخ می‌شود.

زندگانی آخرت: همان بهشت و جایگاه افراد باتقوا، بسیار کامل‌تر از زندگانی برزخ است. نسبت به کافر هم عذاب قبر و برزخ، شدیدتر از عذابی است که در دنیا به آن دچار شده و عذاب جهنم که جایگاه کافران است، بسیار سخت‌تر است. زندگانی برزخ از نظر زمان و کیفیت، بین دو حیات دنیا و آخرت است. وضعیت انسان در برزخ، بین دو وضعیت ناقص‌ترین و کامل‌ترین است و زمانش نیز به همین صورت است.

جواب سؤالش که آیا زندگی در برزخ با روح و بدن است؟ قطعا و بدون شک، با روح است که گاهی به بدن نیز متصل می‌شود اگر جسم باقی مانده باشد و به سبب زمین، پوسیده نشود، آتش نگیرد و در هوا پخش نشده باشد و گاهی نیز متصل نمی‌شود.

دیدگاه راجح در مورد نعمت یا عذاب قبر: نعمت و عذاب، در اصل برای روح است که گاهی به بدن نیز متصل می‌شود؛  اما آن چه هنگام دفن رخ می‌دهد، ظاهرا بر روح و بدن با هم است؛ زیرا در این مورد، در حدیث، دلایلی وجود دارد؛ از جمله این که مرده در قبرش نشانده شده و بازخواست می‌شود، قبرش برایش فراخ یا تنگ می‌گردد؛ آن قدر تنگ می‌شود که استخوان‌های دنده‌اش در هم فرو می‌رود. همه‌ی این‌ها بدین معنا است که نعیم یا عذاب هنگام دفن، برای بدن و روح است.

***

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: تنقسم حياة الإنسان إلى ثلاث: حياة الدنيا وهي التي نعيشها ثانيًا: حياة الآخرة معروفة ثالثًا بين الحياة الدنيا وبين الآخرة حياة البرزخ، فما هي حياة البرزخ ؟ وهل الإنسان يكون بجسده وروحه فيها؟ أفيدوني جزاكم الله خيرًا.

فأجاب رحمه الله تعالى: حياة البرزخ حياة بين حياتين، و هذه الأنواع الثلاثة للحياة تكون من أدنى إلى أعلى فحياة البرزخ أكمل من الحياة الدنيا بالنسبة للمتقين، لأن الإنسان ينعم في قبره ويفتح له باب إلى الجنة، ويوسع له مد البصر.

وحياة الآخرة – وهي الجنة التي هي مأوى المتقين – أكمل وأكمل بكثير من حياة البرزخ وكذلك يقال بالنسبة للكافر، يقال: إن حياته في قبره أشد عذابًا مما يحصل له من عذاب الدنيا وعذابه في النار التي هي مأوى الكافرين أشد وأشد، فحياة البرزخ في الواقع حياة بين حياتين في الزمن وفي الحال، فحال الإنسان فيها بين حالين دنيا ،وعليا وكذلك الزمن كما هو معروف.

أما سؤاله: هل تكون الحياة البرزخية بالروح والبدن؟ فهي قطعا بالروح بلا شك، ثم قد تتصل بالبدن أحيانًا إن بقي ولم تأكله الأرض، ولم يحترق ويتطاير في الهواء، وقد لا تتصل.

هذا هو القول الراجح في نعيم القبر أو عذابه: أنه في الأصل على الروح، وقد تتصل بالبدن، لكن ما يكون عند الدفن فالظاهر أنه يكون على الروح والبدن جميعا، لأنه جاء في الأحاديث ما يدل على ذلك، من أن الميت يجلس في قبره ويُسأل، ويوسع له في قبره، ويضيق عليه حتى تختلف أضلاعه، وكل هذا يدل على أن النعيم أو العذاب عند الدفن يكون على البدن والروح.

مطالب مرتبط:

(۲۳۵) در صورتی که زن و شوهر وارد بهشت شوند، آیا دوباره با هم ملاقات می‌کنند؟

بله، وقتی مرد و همسرش وارد بهشت شوند، همچنان زن و شوهر هستند، آن زن همسر او است و مرد نیز شوهر اوست، مگر اینکه الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ حور عین یا زنان بهشتی که در دنیا همسرانی نداشته‌اند را به مرد عطا می‌کند.

ادامه مطلب …

(۲۵۵) حكم آرزوی مرگ کردن به خاطر مشکلاتی که انسان بدان دچار شده

شخصی که به مصیبتی دچار شده‌ باید بداند که مشکلاتش، کفاره و موجب بخشش گناهان او است زیرا شخص مؤمن دچار هیچ اندوه، مشکل و آزاری نمی‌شود مگر این که الله ù به خاطر آن مشکل، گناهانش را می‌بخشد حتی اگر خاری به بدنش فرو رود...

ادامه مطلب …

(۲۷۰) در امان ماندن از چشم‌ زخم

برای درمان چشم زخم بعد از وقوع آن نیز اسبابی جود دارد؛ از جمله: قرائت بر کسی ‌که چشم خورده است، همچنین به شخصی که چشم زده، دستور دهند که وضو بگیرد و آن چه از آب وضو که از او می‌ریزد را جمع کنند و بر فرد چشم ‌خورده بریزند و از آن بنوشد ...

ادامه مطلب …

(۲۶۳) آیا تمام راه‌های باطلی كه برایم رخ داده از همان آغاز در لوح محفوظ برایم نوشته شده و الله بدان آگاه بوده است؟

بله، از ازل ثبت و نوشته شده بوده است؛ کارهای بدی که انجام داده و توبه‌ای اخیرش که الله بر وی منت نهاده همگی ثبت بوده و با علم الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ بوده است....

ادامه مطلب …

(۲۴۳) بررسی صحت حدیثی درباره قیامت

انسان باید نماز بخواند و کسی که نماز نخواند، کافر است و شفاعت به او سودی نمی‌‌رساند و از جهنم خارج نمی‌شود....

ادامه مطلب …

(۲۲۶) قرآن برای بنده شفاعت می‌کند

الله سُبْحَانَهُ‌وَتَعَالَىٰ می‌تواند اجر و پاداش تلاوت قرآن را به شکل چیزی‌ در آورد که سخن بگوید...

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه