(۱۰۳۶) سوال: لطفا این دو آیه در سورهی تکاثر را تفسیر فرمایید: {أَلْهَاكُمُ التَّكَاثُرُ * حَتَّى زُرْتُمُ الْمَقَابِرَ} [تكاثر: ۱-۲]. (افزونطلبی شما را به خود مشغول ساخته است. تا اینکه به گورستانها رسیدید).
جواب:
اول از این برادر که دربارهی این آیه سوال پرسیده، تشکر میکنم. چون خوشحال میشوم وقتی میبینم که مردم در قرآن تدبر میکنند و به دنبال تفسیر آن هستند. این نشانگر توجه به قرآن است.
دوم: معنای {أَلْهَاكُمُ التَّكَاثُرُ} این است که الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ مردم را مخاطب قرار میدهد و برایشان روشن میکند که زیادهطلبیهایشان در مال و فرزند، آنها را از طاعت الله به خود مشغول کرده و از یاد او بازداشته تا اینکه مرگشان برسد. این معنای آیهی دومی است که فرمود: {حَتَّى زُرْتُمُ الْمَقَابِرَ}، یعنی: تا وقتی که مُردید.
الله سُبْحَانَهُوَتَعَالَىٰ دفن میت را زیارت نامید، زیرا ناگزیر برانگیخته خواهد شد. برای همین وقتی عرب بدوی از کسی شنید که میخواند: {أَلْهَاكُمُ التَّكَاثُرُ * حَتَّى زُرْتُمُ الْمَقَابِرَ}: (افزونطلبی شما را به خود مشغول ساخته است. تااینکه به گورستانها رسیدید)، گفت: به الله قسم، پشت این گفته، چیز دیگری نهفته است، یا سخنی مثل این، زیرا زائر مقیم نیست. حق با اعرابیست. زیرا بعد از قبر، برانگیخته شدن است و زائر چنان که از اسمش پیداست، مقیم نیست و بقای مردم در قبر هر چند به طول انجامد، به نسبت آخرت چیز کمی است.
به همین مناسبت دوست دارم نکتهای را متذکر شوم که برخی مردم نسبت به مدلول آن، غافل هستند. آن هم اینکه انسان وقتی مُرد میگویند: به آخرین جایگاهش نقل مکان کرد. این سخن در معنایی که از لفظش به ذهن میرسد، خطرناک است. زیرا معنیاش این است که برانگیخته شدنی وجود ندارد، و قبر، آخرین ایستگاه است. اما چنان که معلوم است، برانگیخته شدنی هست و آخرین ایستگاه، یا بهشت است و یا دوزخ.
از الله میخواهم که ما را از اهل بهشت قرار دهد. جایز نیست وقتی میت دفن شد، در مورد او گفته شود: او به جایگاه آخرش بازگشت. شاید کسی بگوید: این ایستگاه آخر او به نسبت دنیاست؛ چرا که انسان هر چقدر هم طولانی در این دنیا زندگی کند، عاقبتش خوابیدن در قبر است. میگویم: بله، منظور مردم و خصوصا مسلمانان، چنان که به نظر میرسد همین است. زیرا هر مسلمانی به روز آخرت یقین دارد. ولی تا زمانی که لفظ محتمل بر معنای فاسدی باشد که ظاهر لفظ نیز نشانگر آن است، در این صورت اجتناب ورزیدن از آن واجب است.
***