دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۸۵۰) گذاشتن قرآن به عنوان زنگ پیشواز

(۸۵۰) سوال: گاهی وقتی به تلفن مرکزی یک شرکت یا اداره زنگ می‌زنیم، هنگام منتظر ماندن برای جواب شخص مورد نظر، قرآن پخش می‌شود. وقتی شخص جواب می‌دهد، قرآن در جایی قطع می‌شود که مناسب نیست. حکم آن چیست؟

جواب:

درست نمی‌بینم که برای این منظور از قرآن استفاده شود. این نوعی بی احترامی به قرآن است. ممکن است شخص منافق یا کافری قرآن را بشنود که دوست ندارد بشنود. یا چنان که در سوال آمد، صدای قرآن جایی قطع می‌شود که وقف در آن جالب نیست.

پس نظر من و نصیحتم به برادران این است که صدای قرآن را با صدای دیگری جایگزین کنند. سخنی حکیمانه از کلام تابعین یا بزرگانِ بعد از آنها بگذارند، یا سخن شعرایی امثال مُتَنَبِّی را قرار دهند که بیتی گفته مناسب حالی که ما الان در آن هستیم:

و وضع الندی فی موضع السیف بالعلا

مضرّ کوضع السیف فی موضع الندی

یعنی: نرمی نشان دادن در جایی که باید شمشیر به کار برد، ضرر دارد، همان طور که به کار بردن شمشیر در جایگاهی که محل نرمش باشد، ضرر دارد.

اما اینکه قرآن را به عنوان بوق انتظار بگذارند، ممکن است کافری تماس بگیرد که از قرآن بدش می‌آید و چه بسا سخن زشتی به زبان آورد. پس نصیحتم به برادران این است که آن را تغییر داده و به جای آن سخنی حکیمانه یا شعر بگذارند.

***

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

يقول السائل: السنترال يكون فيه قرآن عند الانتظار، فإذا قام بتحويله إلى الشخص المطلوب ورفعت السماعة انقطعت الآية في موقف غير مناسب، فما حكم ذلك فضيلة الشيخ؟

فأجاب رحمه الله تعالى: لا أرى أن يُجْعَلَ القرآن الكريم في السنترال، من أجل أن يحول المتكلم إلى الرقم الخاص لمن طلبه، لأن في هذا نوع ابتذال للقرآن، حيث كان كما يقول النحويون: حرف جاء لمعنى، ولأنه قد يسمعه من لا يجب استماعه من منافق أو كافر ، ولأنه كما قال السائل: قد ينقطع عند كلمة لا يحسن الوقوف عليها.

فالذي أرى وأنصح به إخواننا المسلمين أن يجعلوا الانتظار حِكْمَةً من الحكم التي تقال، إما من كلام التابعين أو من كلام من بعدهم، أو من كلام بعض الشعراء من أمثال المتنبي، فقد قال بيتًا قد ينطبق على حالنا التي نتكلم عنها الآن، قال:

ووَضْعُ النَّدَى فِي مَوْضِعِ السَّيْفِ بِالعُلا

مضِرٌ كَوَضْعِ السَّيْفِ فِي مَوْضِعِ النَّدى

وأما أن يَجْعَلَ كلام الله -عز وجل – حرفًا جاء لمعنى فقط لأجل الانتظار، وربما يكون كافرًا يكره القرآن وربما يتكلم بكلام بذيء، فنصيحتي لإخواني أن يَعْدِلُوا عن هذا، وأن يجعلوا بدله شيئًا من الْحِكَمِ مِنَ النَّظْمِ أم من النثر.

مطالب مرتبط:

(۸۴۲) کدام در رمضان بهتر است؟

بهتر این است که تمام قرآن را روخوانی نماید. همچنین آن قسمت‌هایی از قرآن را که حفظ کرده نیز تکرار کند تا فراموشش نشود. زیرا همه جای قرآن برای انسان مفید است

ادامه مطلب …

(۸۳۹) قرائت آیات رحمت و آیات عذاب

برای شخص جایز است که وقتی به آیه‌ی رحمت رسید، آن را از الله بخواهد. همچنین وقتی به آیه‌ی وعید و تهدید رسید، از آن به الله پناه ببرد.

ادامه مطلب …

(۸۲۳) قراءآت قرآن و حکم رعایت نکردن تجوید

قرآن به چندین لهجه نازل شده و از میان آنها، هفت لهجه به صورت متواتر روایت شده‌اند. کسی که به این قرائت‌ها آگاهی دارد بهتر است هر بار به قرائتی بخواند.

ادامه مطلب …

(۸۳۸) آداب قرائت آیات عذاب و آیات رحمت

سنت است که در نماز و خصوصا نمازهای نافله و سنت، انسان هنگام قرائت آیات رحمت، آن را از الله بخواهد و هنگام رسیدن به آیات عذاب، از آنها به الله پناه برد.

ادامه مطلب …

(۸۴۶) دعا و بالا بردن دستان بعد از قرائت قرآن

از رسول‌اللهﷺ وارد نشده که ایشان پس از خواندن قرآن و پایان آن، دعایی کرده یا ذکری گفته باشند. هر چیزی که انجامش از رسول‌اللهﷺ وارد نشده باشد، سنت نیست.

ادامه مطلب …

(۸۲۵) خطاب شرعی به مردان، شامل زنان هم می‌شود؟

خطاب‌های شرعی در قرآن و سنت که برای مردان آمده، زنان را هم شامل می‌شود. این در صورتی است که دلیلی برای عدم ورود زنان یا مردان تحت این خطاب نیامده باشد.

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه