دوشنبه 22 جمادی‌الثانی 1446
۳ دی ۱۴۰۳
23 دسامبر 2024

(۶۷۶) سوالی در مورد کتاب ماثورات حسن البنا

(۶۷۶) سوال: در کتاب مأثورات چیزی خواندم که در بقیه‌ی کتاب‌های دعا به آن برخورد نکرده‌ام. چیزی که خواندم معروف به وِرد رابطه بوده و چنین است: شخص اول این آیه را بخواند: {قُلِ اللَّهُمَّ مَالِكَ الْمُلْكِ تُؤْتِي الْمُلْكَ مَنْ تَشَاءُ وَتَنْزِعُ الْمُلْكَ مِمَّنْ تَشَاءُ} تا آنجا که فرموده: {وَ تَرْزُقُ مَنْ تَشَاءُ بِغَيْرِ حِسَابٍ} [آل عمران: ۲۷و۲۶]: (بگو: پروردگارا! ای مالک همه چیز! تو هر كه را بخواهی حكومت و پادشاهی می‌بخشی و از هر كه بخواهی حكومت و پادشاهی را بازپس می‌گيری. … و به هر كس كه بخواهی بدون حساب روزی می‌بخشی). بعد از آن چنین بگوید: «اللهم هذا إقبال ليلك و إدبار نهارك فاغفر لي». سپس چهره‌ی یکی از برادرانی را که می‌شناسد در ذهنش تصور کرده و رابطه‌ی روحی بین خود و آنهایی را که نمی‌شناسد، احساس نماید و سپس برای آنها چنین دعا کند: «اللهم إنک تعلم أن هذه القلوب قد اجتمعت علی محبتک و التقت علی طاعتک و توحدت علی دعوتک و تعاهدت نصرة شریعتک، فوثق اللهم رابطتها و أدم ودها، و اهدها سبلها، و املأها بنورک الذی لا یخبو، و اشرح صدورها بفیض الإیمان بک و جمیل التوکل علیک و أحیها بمعرفتک و أمتها علی الشهادة فی سبیلک إنک نعم المولی و نعم النصیر».

سپس ورد دیگری را ذکر کرده که ورد «دعاء» نامیده می‌شود و در آن صد مرتبه استغفر الله می‌گوید، سپس تا جایی که میسر شود، برای دعوت اخوان المسلمین و خود اخوان المسلمین و برای خودش دعا می‌کند و این دعا را همیشه بعد از نماز صبح و مغرب و عشا و قبل از خواب باید تکرار کند و آن را به خاطر امور دنیوی، ترک نکند مگر اینکه ضرورتی ایجاب نماید.

اما من کتاب‌های حدیث و ریاض الصالحین را خوانده‌ام و در آنها چیزی که صحت این دعا را تایید کند، ندیده‌ام. از شما خواهش دارم که صحت این دعا و حکم التزام و مداومت بر آن را بیان نمایید.

جواب:

در سنت رسول اللهﷺ هیچ اصل و ریشه‌ای برای این دعاها وجود ندارد و این دعاها صحیح نیستند و جایز نیست کسی خود را به آنها ملتزم نموده و آن را به عنوان عبادت، انجام دهد؛ چون این دعاها بدعت است و رسول اللهﷺ فرموده: «هر بدعتی، گمراهی است».[۱] اما آنچه از حال سائل فهمیدم این است که زیاد مطالعه دارد و به خصوص کتاب‌های اذکار و اوراد را می‌خواند. باید او را نصیحت کنم که بسیار مواظب باشد؛ چون در زمینه‌ی اذکار و دعاهای بدعتی، کتاب‌های زیادی نوشته شده که متاسفانه این کتاب‌ها در بین مسلمانان رواج دارد و چه بسا رواج این گونه کتاب‌ها از کتاب‌هایی که دعاها و اذکار صحیح را گردآوری کرده‌اند، بیشتر باشد.

بنده این شخص و دیگر مسلمانان را نصیحت می‌کنم که در چنین مسائلی حتما مطمئن شوند چیزی که می‌خوانند، صحیح است تا خدای نکرده بر اساس جهل و گمراهی و بدعت، الله را عبادت نکنند. کتاب‌های صحیحی نوشته شده که مولفین آنها قابل اعتماد در علم و امانت و دینشان هستند و کتاب‌هایشان ما را از دیگر کتاب‌هایی که اذکار و ادعیه‌ی بدعی را گرد آورده‌اند، بی نیاز می‌کند. واجب است به این کتاب‌ها مراجعه کرد و کتاب‌های دیگری مثل کتابی که به آن اشاره شد و شامل اذکار و دعاهای بدعی است را دور انداخت. مسلمانان برای اینکه بدعت‌ها و گمراهی در میانشان منتشر نشود، حتما باید این مساله را رعایت کنند.

از الله سبحانه و تعالی خواهانم که ما و برادرانمان را به آنچه که صلاح دین و دنیایمان در آن است، هدایت فرماید که او جواد و کریم است.

***

[۱] مسند احمد: (ج۴، ص۱۲۶). سنن ابوداود: کتاب السنة، باب لزوم السنة، حدیث شماره (۴۶۰۷). سنن ترمذی: کتاب العلم عن رسول اللهﷺ، باب ما جاء فی الأخذ بالسنة، حدیث شماره (۲۶۷۶). سنن ابن ماجه: کتاب المقدمة، باب اجتناب البدع و الجدل، حدیث شماره (۴۲)، از عرباض بن ساریه رضی الله عنه با این لفظ: «كُلَّ بِدْعَةٍ ضَلَالَةٌ».

این صفحه را به اشتراک بگذارید

مشاهده‌ی اصل متن عربی

تقول السائلة: قرأت في كتاب المأثورات شيئًا لم أجده في بقية كتب الأدعية، وما قرأته يعرف بوزدِ الرابطة، وهو أن يتلو الإنسان قوله تعالى: ﴿ قل اللهم مَلِكَ الْمُلْكِ تُؤْتِي الْمُلْكَ مَن تَشَاءُ وَتَنزِعُ الْمُلْكَ مِمَّن تَشَاءُ ﴾ [آل عمران: ٢٦] إلى قوله: ﴿ وَتَرْزُقُ مَن تَشَاءُ بِغَيْرِ حِسَابٍ ﴾ [آل عمران: ٢٧]، ثم يتلو بعد ذلك هذا الدعاء : اللهم إن هذا إقبال ليلك وإدبار نهارك فاغفر لي. ثم يستحضر صورة من يعرف من إخوان في ذهنه ويستشعر الصلة الروحية بينه وبين من لم يعرف منهم، ثم يدعو لهم مثل هذا الدعاء: اللهم إنك تعلم أن هذه القلوب اجتمعت على محبتك والتقت على طاعتك، وتوحدت على دعوتك، وتعاهدت على نصرة شريعتك، فألف اللهم رابطتها، وأَدِمْ وُدَّهَا، واهدها سُبُلَها، واملأها بنورك الذي لا يَخْبُو، واشرح صدورها بفيض الإيمان بك، وجميل التوكل عليك، وأخيها بمعرفتك، وأمتها على الشهادة في سبيلك، إنك نعم المولى ونعم النصير. ثم ذكر وِردا آخر يُسمى وِرد الدعاء يقول فيه: أستغفر الله مائة مرة، ثم الدعاء للدعوة والإخوان والنفس بعد ذلك بما تيسر من الدعاء، بعد صلاة الفجر والمغرب والعشاء وقبل النوم، وألا يقطع الورد لأمر دنيوي إلا لضرورة. وقد قرأت كثيرًا في كتب الأحاديث ورياض الصالحين ولم أجد ما يدل على صحة هذا المذكور، فأرجو أن تُنبهونا على مدى صحته وعن حكم الالتزام به والمداومة عليه؟

فأجاب – رحمه الله تعالى -: هذه الأدعية لا أصل لها في سنة الرسول صلى الله عليه وسلم وليست بصحيحة، ولا يجوز لأحد أن يلتزم بها، بل ولا أن يفعلها تعبدا لله لأنها بدعة، وقد قال النبي صلى الله عليه وسلم: «كل بدعة ضلالة»، والذي ظهر لي من حال هذه المرأة السائلة أنها تطالع كثيرًا من الكتب، ولا سيما كتب الأذكار والأَوْرَادِ، والذي أنصحها به أن تحترز كثيرًا، لأنه كُتِبَ في الأذكار البدعية والأدعية البدعية شيءٌ كثير، ومن المؤسف أنها تروج كثيرا بين المسلمين، ورواجها قد يكون أكثر من رواج الأدعية والأذكار الصحيحة.

فأنصحها وأنصح جميع إخواني المسلمين بالتثبت في هذه الأمور، حتى لا يعبدوا الله – تعالى – على جهل وضلال وبدع، وفي الكتب الصحيحة التي ألفها من يوثق بعلمهم وأمانتهم ودينهم ما يغني عن ذلك، فالرجوع إليها هو الواجب، وطرح مثل هذه الكتب التي أشارت إليها السائلة وغيرها مما يشتمل على أذكار وأدعية بدعية هو الواجب على المسلمين، حتى لا تفشو فيهم البدع وتكثر فيهم الضلالات.

والله أسأل أن يهدينا وإخواننا المسلمين لما فيه صلاح ديننا ودنيانا، إنه جواد کریم.

مطالب مرتبط:

(۷۲۰) کشتن حیوانات برای مومیایی و کالبدشکافی

(۷۲۰) سوال: من دانشجوی دانشگاه هستم. روزی درس مومیایی کردن حیوانات داشتیم. ما این کار را برای تجربه بر روی برخی حیوانات انجام دادیم. حیواناتی مثل خرگوش و گرگ و کبوتر و غیره. آنها را زنده به کلاس می‌آوردیم و سپس آنها را می‌کشتیم. اینجا مشکل دومی نیز وجود دارد. ما آنها را به یکی […]

ادامه مطلب …

(۶۱۷) طلب علم با بالا رفتن سن

(۶۱۷) سوال: ۲۸ سال دارم و تا قبل از آن غرق در گناه بودم. اما به فضل الله هدایت شده و الان به دنبال فراگیری علوم دینی هستم تا از دینم آگاهی پیدا کنم. آیا با توجه به سنم، فرصتی برای طلب علم دارم؟ همچنین با توجه به اینکه تقریبا تمام روز را مشغول کار […]

ادامه مطلب …

(۶۱۱) نیت دو خانم که معلم قرآن هستند

(۶۱۱) سوال: زنی معلم قرآن است وسبب معلم شدنش هم به خاطر نیاز شدید مدرسه به معلمان زن بوده است. زن دیگری نیز به خاطر پول معلم قرآن شده و هر دو، نیتشان برای خواندن و شنیدن قرآن، رضایت الله تعالی نیست. آیا با توجه به این نیتشان ثوابی به آنها تعلق می‌گیرد یا خیر؟ […]

ادامه مطلب …

(۶۲۵) یاد گرفتن چه علومی فرض کفایت است؟

(۶۲۵) سوال: یاد گرفتن چه علومی فرض کفایت است؟ آیا علمی هم وجود دارد که دانستنش بر تمام مسلمانان واجب باشد؟ جواب: بله، محافظت از شریعت به صورت کلی بر همه‌ی مسلمانان واجب است و باید در بین مسلمانان کسانی باشند که شریعت را حفظ کنند. اما فرض عین به نسبت هر کسی، فرق می‌کند. […]

ادامه مطلب …

(۶۰۸) حلقه‌ی علم بهتر است یا حلقه‌ی ذکر؟

(۶۰۸) سوال: در روایات آمده که رسول اللهﷺ حلقه‌ي علم وحلقه‌ي ذکری را دیدند. ایشان حلقه‌ی علم را برگزیده وآنجا نشستند. آیا این روایت صحیح است؟ اگر صحیح باشد، پس آنهایی که در حلقه‌ی ذکر بودند چگونه ذکر می‌کردند یا چه ذکری می‌گفتند که رسولﷺ آنها را منع نکرد. اما حلقه‌ی علم را برگزید. آیا […]

ادامه مطلب …

(۶۹۶) فتوا دادن عالم عقیده در باب فقه

(۶۹۶) سوال: آیا جایز است عالمی که عقیده خوانده، در مسائل فقهی نیز فتوی دهد؟ بر عکس آن چه؟ جواب: برای هیچ کس جایز نیست در مورد مساله‌ای که از آن آگاهی ندارد، فتوا دهد؛ چه این شخص در زمینه‌ای دیگر عالم باشد یا خیر. الله تعالی می‌فرماید: {قُلْ إِنَّمَا حَرَّمَ رَبِّيَ الْفَوَاحِشَ مَا ظَهَرَ […]

ادامه مطلب …

کُتُب سِتّة:  شش کتاب اصلی احادیث اهل سنت و جماعت:

صحیح بخاری
صحیح مسلم
سنن ابو داود
جامع ترمذی
سنن نسائی
سنن ابن ماجه