۴۴- وعن أنس رضي الله عنه قال: قال رسولُ اللَّه صلی الله علیه و آله و سلم : «إِذَا أَرَادَ اللَّهُ بعبْدِهِ خَيْراً عجَّلَ لَهُ الْعُقُوبةَ في الدُّنْيَا، وإِذَا أَرَادَ اللَّه بِعبدِهِ الشَّرَّ أمسَكَ عنْهُ بذَنْبِهِ حتَّى يُوافِيَ بهِ يَومَ الْقِيامةِ» .
وقَالَ النبِيُّ صلی الله علیه و آله و سلم : «إِنَّ عِظَمَ الْجزاءِ مَعَ عِظَمِ الْبلاء، وإِنَّ اللَّه تعالى إِذَا أَحَبَّ قَوماً ابتلاهُم، فَمنْ رضِيَ فلَهُ الرضَا، ومَنْ سَخِطَ فَلَهُ السُّخْطُ». [ترمذي، این حدیث را روایت کرده و آن را حَسَن دانسته است.]([۱])
ترجمه: انس رضي الله عنه میگوید: رسولالله صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: «هرگاه الله، برای بندهاش ارادهی خیر کند، عقوبت یا نتیجهی اعمال بدش را در دنیا بهتعجیل میاندازد و اگر نسبت به بندهاش ارادهی بد نماید، او را در گناهش رها میکند تا در روز قیامت به حسابش برسد».
پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: «هرچه مصیبت بزرگتر باشد، پاداش آن بزرگتر (بیشتر) است. و الله متعال، کسانی را که دوست دارد، به سختیها گرفتار میکند؛ کسی که (به مشیت الهی) راضی باشد، دستآوردش، رضایت خداست و هرکس ناخشنود باشد، نتیجهاش خشم خدا خواهد بود».
شرح
همهی امور، به دست خدا و به ارادهی اوست. الله عزوجل در وصف خود میفرماید:
﴿إِنَّ رَبَّكَ فَعَّالٞ لِّمَا يُرِيدُ ١٠٧﴾ [هود: ١٠٧]
همانا پروردگارت هر چه بخواهد، انجام میدهد.
و در آیهی ۱۸ سورهی حج نیز همین توصیف را دربارهی خود، بیان میفرماید. پس، همهی امور به دست خداست.
هیچ انسانی، خالی از خطا و معصیت یا کوتاهی در انجام وظایف شرعی خود نیست. هرگاه الله، خیر و خوبیِ بندهاش را بخواهد، او را در دنیا به کیفرِ اعمال بدش میرساند؛ این کیفر، ممکن است در مال، جان و عزیزانش روی دهد تا با چنین مصایبی، به نتیجهی کارهای بدش برسد و بدینسان کفارهی گناهانش باشد و دیگر، گناهی بر او نماند و این بلایا، باعث پاکی او شوند. حتی ممکن است به خاطر یک یا دو گناه، مرگ سختی داشته باشد تا در حالی از دنیا برود که از همهی گناهان ، پاک شده است. بهطور قطع این، نعمت بزرگیست؛ زیرا عذاب دنیا، از عذاب آخرت، آسانتر میباشد.
ولی خداوند عزوجل، به کسی که برای او ارادهی شر کرده است، مهلت میدهد و او را غرق در ناز و نعمت میکند و بدیها را از او دور مینماید و بدینسان أن شخص با سرگرم شدن به نعمتهای الهی دچار غفلت میشود و بهتدریج به سوی شقاوت و بدبختی پیش میرود تا اینکه در حالی میمیرد که غرق در گناه و معصیت است و کیفرش را در آخرت، میبیند. لذا اگر کسی را دیدیم که آشکارا معصیت میکند و هیچ بلایی به او نمیرسد، و تازه، در ناز و نعمت نیز بهسر میبرد، بدانیم که خداوند عزوجل برای او ارادهی شر کرده است؛ زیرا عقوبتش را به تأخیر اندخته است تا در آخرت به حسابش برسد.
سپس فرمود: «هرچه مصیبت بزرگتر باشد، پاداش آن بزرگتر (بیشتر) است». از اینرو مصیبت کوچکتر یا آسانتر، پاداش کمتری دارد و مصیبت هرچه سختتر و بزرگتر باشد، اجر و ثواب بیشتری در پی خواهد داشت؛ زیرا الله عزوجل، فضل و لطف زیادی نسبت به بندگانش دارد و هرگاه آنها را سختیها گرفتار کند، پاداش بزرگی به آنان میدهد و مقدار پاداش، به میزان مصیبت بستگی دارد.
آنگاه افزود: «و الله متعال، کسانی را که دوست دارد، به سختیها گرفتار میکند؛ کسی که (به مشیت الهی) راضی باشد، دستآوردش، رضایت خداست و هرکس ناخشنود باشد، نتیجهاش خشم خدا خواهد بود».
این، مژدهای برای مؤمن است که وقتی گرفتار بلا و مصیبت میشود، گمان نکند که الله متعال بر او خشم گرفته است؛ بلکه این، نشاندهندهی محبت الله به بندهاش میباشد که او را گرفتارِ مصیبت میکند. اگر بنده، به مشیت الهی راضی باشد و به نیت ثواب صبر کند، نتیجهاش خشنودی خدا خواهد بود و اگر ناخشنود باشد، برایش پیآمدی جز خشم خدا نخواهد داشت. این حدیث، تشویقیست بر اینکه انسان در برابر سختیها صبور باشد تا به خشنودی الله عزوجل دست یابد.