۳۴۱- وعن أبي بكرةَ نُفيْع بنِ الحارثِ رضي الله عنه قال: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلی الله علیه و آله و سلم: «أَلا أُنَبِّئُكمْ بِأكْبَرِ الْكَبائِر؟» ثلاثاً قُلنا: بلَى يَا رَسُولَ اللهِ، قال: «الإِشْراكُ بِاللَّهِ، وعُقُوقُ الْوالِديْن»، وكان مُتَّكِئاً فَجلَس فقال:«أَلا وقوْلُ الزُّورِ وشهادُة الزُّورِ»، فَما زَال يكَرِّرُهَا حتَّى قُلنَا: ليْتَهُ سكت. [متفق عليه]([۱])
ترجمه: ابوبکره، نفیع بن حارث رضي الله عنه میگوید: رسولالله صلی الله علیه و آله و سلم سه بار فرمود: «آیا شما را از بزرگترین گناهان کبیره، آگاه کنم؟» گفتیم: بله، ای رسولخدا! فرمود: «شرک به الله، و نافرمانی پدر و مادر». پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم که پیشتر تکیه زده بود، نشست و فرمود: «آگاه باشید که سخن دروغ و شهادت دروغین نیز جزو گناهان کبیره است». و آنقدر این جمله را تکرار کرد که با خود گفتیم: ای کاش سکوت میفرمود!
شرح
مؤلف رحمه الله میگوید: «باب: حرام بودن نافرمانی و آزار پدر و مادر و قطع صلهی رحم».
در عربی به نافرمانی و آزار پدر و مادر، «عقوق» میگویند. این واژه، برگرفته از «عق» به معنای بریدن است؛ چنانکه به گوسفندی که برای نوزاد، ذبح میکنند، «عقیقه» میگویند؛ زیرا گردنش را میبُرند.
نافرمانی و آزارِ پدر و مادر، گناه بسیار بزرگیست؛ زیرا کتاب و سنت در این باره هشدار دادهاند و بنا بر دادههای کتاب و سنت، مجازات سختی در پی دارد؛ قطع صلهی رحم نیز همینگونه است. الله متعال، میفرماید:
﴿فَهَلۡ عَسَيۡتُمۡ إِن تَوَلَّيۡتُمۡ أَن تُفۡسِدُواْ فِي ٱلۡأَرۡضِ وَتُقَطِّعُوٓاْ أَرۡحَامَكُمۡ ٢٢ أُوْلَٰٓئِكَ ٱلَّذِينَ لَعَنَهُمُ ٱللَّهُ فَأَصَمَّهُمۡ وَأَعۡمَىٰٓ أَبۡصَٰرَهُمۡ ٢٣﴾ [محمد : ٢٢، ٢٣]
چه بسا آنگاه که سرپرست (امور مردم) شوید، در زمین به فساد و تبهکاری بپردازید و رابطه با خویشاوندانتان را قطع نمایید. الله، چنین کسانی را نفرین (و از رحمتش دور) نموده و (گوشهای) آنان را کر و چشمانشان را کور کرده است.
منظور از کور شدن چشمان، از میان رفتن بصیرت آنهاست، نه کور شدن چشمهایی که در چهره دارند؛ یعنی الله متعال، بصیرت را از چنین کسانی میگیرد و از اینرو حق را باطل، و باطل را حق، میبینند. در این آیه هم به مجازات اخروی اشاره شده است و هم به مجازاتی دنیوی:
مجازات اخروی: ﴿لَعَنَهُمُ ٱللَّهُ﴾، یعنی: آنان را از رحمتش دور و محروم میگرداند.
و مجازات دنیوی: ﴿فَأَصَمَّهُمۡ وَأَعۡمَىٰٓ أَبۡصَٰرَهُمۡ ٢٣﴾ ، یعنی: گوشهایشان را از شنیدن حق، کَر میکند و چشمانشان را از دیدن حق، کور میگرداند و بدینسان از حق و حقیقت، بهره نمیبرند.
الله متعال، میفرماید:
﴿وَٱلَّذِينَ يَنقُضُونَ عَهۡدَ ٱللَّهِ مِنۢ بَعۡدِ مِيثَٰقِهِۦ وَيَقۡطَعُونَ مَآ أَمَرَ ٱللَّهُ بِهِۦٓ أَن يُوصَلَ وَيُفۡسِدُونَ فِي ٱلۡأَرۡضِ أُوْلَٰٓئِكَ لَهُمُ ٱللَّعۡنَةُ وَلَهُمۡ سُوٓءُ ٱلدَّارِ ٢٥﴾
[الرعد: ٢٥]
و آنان که پس از بستن پیمان استوار با الله پیمانشکنی میکنند و پیوندهایی را که پروردگار به برقراری آن دستور داده است، قطع مینمایند و در زمین به فساد و تبهکاری میپردازند. لعنت و نفرین، و نیز سختیِ سرای آخرت (فرجام بد) از آنِ چنین کسانیست.
سه عملکرد بد دارند: شکستن پیمان استواری که با الله بستهاند، قطع صلهی رحم و دیگر پیوندهایی که الله متعال به برقراری آن دستور داده است، و نیز فساد و تبهکاری در زمین با گناهان فراوانی که مرتکب میشوند. نتیجهاش، اینست که از رحمت الاهی محروم میگردند و فرجام بدی دارند.
الله تبارک و تعالی، میفرماید:
﴿وَقَضَىٰ رَبُّكَ أَلَّا تَعۡبُدُوٓاْ إِلَّآ إِيَّاهُ وَبِٱلۡوَٰلِدَيۡنِ إِحۡسَٰنًاۚ إِمَّا يَبۡلُغَنَّ عِندَكَ ٱلۡكِبَرَ أَحَدُهُمَآ أَوۡ كِلَاهُمَا فَلَا تَقُل لَّهُمَآ أُفّٖ وَلَا تَنۡهَرۡهُمَا وَقُل لَّهُمَا قَوۡلٗا كَرِيمٗا ٢٣ وَٱخۡفِضۡ لَهُمَا جَنَاحَ ٱلذُّلِّ مِنَ ٱلرَّحۡمَةِ وَقُل رَّبِّ ٱرۡحَمۡهُمَا كَمَا رَبَّيَانِي صَغِيرٗا ٢٤﴾ [الإسراء: ٢٣، ٢٤]
و به پدر و مادر نیکی نمایید. و چون یکی از آنها یا هر دوی آنها نزدت به سن پیری رسیدند، کوچکترین سخن ناخوشایندی به آنان مگو و بر سرشان داد مزن و به آنان سخن نیکی بگو. و از روی مهربانی بالِ فروتنی و تواضعت را برایشان فرود آور و بگو: ای پروردگارم! همانگونه که مرا در کودکی پرورش دادند، آنان را مشمول رحمت خویش بگردان.
الله متعال به نیکی کردن به پدر و مادر دستور داده و فرموده است: وقتی پدر یا مادرت یا هر دوی آنها پیر شدند، کوچکترین سخن ناخوشایندی به آنان نگو. زیرا وقتی انسان، پا به سن میگذارد و پیر و فرتوت میشود، به اشکال مختلف بهانهگیری میکند؛ ولی فرزند، حق ندارد به آنها بگوید: خستهام کردید، یا بر سرشان داد بزند. بلکه باید با آنها بهنرمی سخن بگوید و سعی کند خوشحالشان نماید و غم و اندوهشان را بزداید. ﴿وَٱخۡفِضۡ لَهُمَا جَنَاحَ ٱلذُّلِّ مِنَ ٱلرَّحۡمَةِ﴾ فرزند، هر جایگاه و موقعیتی که پیدا کند، وظیفه دارد مانند پرنده باشد؛ یعنی اگر همانند پرنده در اوج یا موقعیتهای بالایی قرار گرفت، باید بالِ مهر و تواضع خود را برای آنان بگستراند و از مهرورزی به آنها دریغ نکند. بلکه نیکیهایشان را بهیاد داشته باشد و دعا کند: ﴿وَقُل رَّبِّ ٱرۡحَمۡهُمَا كَمَا رَبَّيَانِي صَغِيرٗا ٢٤﴾: «همانگونه که مرا در کودکی پرورش دادند، آنان را مشمول رحمتِ خویش بگردان».
اینها، دستورهاییست که الله متعال دربارهی والدین پیر و سالخورده، داده است؛ اگرچه حقوق پدر و مادر، در دوران جوانی آنها نیز به قوت خود باقیست، ولی معمولاً در این دوران، از فرزندان خود بینیازند.
سپس مؤلف رحمه الله، حدیث ابوبکره رضي الله عنه را ذکر کرده که در آن آمده است: پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم سه بار فرمود: «آیا شما را از بزرگترین گناهان کبیره، آگاه کنم؟» گفتیم: بله، ای رسولخدا! فرمود: «شرک به الله، و نافرمانی پدر و مادر».
شرک به الله، بزرگترین گناه در زمینهی حقوق الهیست و نافرمانی پدر و مادر، بزرگترین گناه در حق کسانیست که بیش از همهی مردم، سزاوار توجه، احترام، رسیدگی و دوستی و محبت هستند، یعنی پدر و مادر.
پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم که پیشتر تکیه زده بود، نشست و فرمود: «آگاه باشید که سخن دروغ و شهادت دروغین نیز جزو گناهان کبیره است». زیانِ دروغگویی و شهادت دروغین، بهقدری زیاد است که پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم پیش از بیان این مسأله تکیه زده بود، ولی برای بیان این مسأله نشست تا نسبت به پیامدهای وخیم دروغگویی و شهادت دروغ، هشدار دهد. متأسفانه امروزه بسیاری از مردم بهسادگی دروغ میگویند و شهادت دروغ میدهند و گمان میکنند که اگر به نفع کسی، شهادت دروغ بدهند، به او نیکی کردهاند! هرکس، شهادت دروغ بدهد، هم به خود بد کرده و هم به کسی که به نفع او شهادت داده و هم به کسی که بر ضد او گواهی داده است. از آن جهت به خودش بد کرده که مرتکب یکی از بزرگترین گناهان کبیره شده است؛ بدیاش به کسی که به نفع او گواهی داده، اینست که در حرامخواری و حق را ناحق کردن به او کمک نموده است؛ و ظلمش به کسی که بر ضد او شهادت دروغ داده، پوشیده نیست. بنابراین، هرگز گمان نکنید که اگر به نفع کسی شهادت دروغ دادید، به او نیکی کردهاید؛ هرگز، سوگند به الله که به او بد روا داشتهاید. امروزه برخی از مردم با شهادتهای دروغین یا شهادتنامههای بیاساس از اعتبارات دولتی سوءاستفاده میکنند و گاه با شهادت دروغین یا تنظیم سندها و شهادتنامههای بیپایه، مسؤولان را دور میزنند تا به چیزی از دنیا دست یابند؛ ولی غافل از اینکه آنچه نصیبشان میشود، چیزی جز زیان دنیا و آخرت نیست. پناه بر الله.
این حدیث، رهنمودی روشن برای هر خردمندیست تا از چهار گناهِ هلاکتبار دوری کند: شرک به الله، نافرمانیِ پدر و مادر، دروغگویی، و شهادت دروغ.
([۱]) صحیح بخاری، ش: ۲۶۵۴؛ و صحیح مسلم، ش:۸۷.