۲۸۵- وعن عبدِ الله بنِ عمرو بن العاص رضي الله عنهما أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلی الله علیه و آله و سلم قال: «الدُّنْيَا مَتَاع، وَخَيْرُ مَتاعِهَا المَرْأَةُ الصَّالحةُ». [روایت مسلم]([۱])
ترجمه: عبدالله بن عمرو بن عاص رضي الله عنهما میگوید: رسولالله صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: «دنیا، متاعی بیش نیست؛ و بهترین متاع دنیا، زن شایسته و نیکوکار است».
شرح
مؤلف رحمه الله، حدیثی بدین مضمون دربارهی زنان نقل کرده که پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم فرموده است: «کنیزان خدا را نزنید» که منظور، زنان هستند؛ همانطور که میگویند: «عبدالله»، یعنی بندهی الله؛ و دربارهی زنان گفته میشود: «أمة الله»، یعنی: کنیز خدا، و جمع آن میشود: «إِمَاءَ اللهِ»، یعنی: کنیزانِ الله؛ همانگونه که در حدیث صحیح آمده است: «لاَ تَمْنَعُوا إِمَاءَ الله مَسَاجِدَ اللهِ»؛([۲]) یعنی: «کنیزان الله (زنان) را از رفتن به مساجد الله منع نکنید».
پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم در این حدیث، از زدنِ زنان منع فرمود. صحابه رضي الله عنهم به عنوان برترین نسل امت اسلامی، در برابر فرمان الله و رسولش بهطور کامل تسلیم بودند؛ لذا به فرمان پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم عمل کردند و دیگر، زنانشان را نمیزدند. این امر، به گستاخی زنان در برابر شوهرانشان انجامید و همانطور که عمر بن خطاب رضي الله عنه به عرض پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم رسانید، زنها به سرکشی از شوهران خود روی آوردند. لذا پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم دربارهی تنبیهِ زنان، اجازه داد؛ در این میان، برخی از مردان، زیادهروی کردند و گاه بهناحق زنانشان را میزدند. لذا زنانِ زیادی پیرامون خانهی پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم گرد آمدند و از شوهران خود شکایت داشتند. پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم به مردم فرمود: «مردانی که زنانشان را میزنند، مردان برگزیدهای نیستند». همانطور که در حدیث آمده است: «خَيْرُكُمْ خَيْرُكُمْ لأَهْلِهِ»؛ یعنی: «بهترین شما کسانی هستند که بهترین رفتار را با زنان خود دارند». و این، نشان میدهد که افراط و تفریط در زدن یا تنبیهِ زنان، درست نیست و در زمانی که شرایط، ایجاب کند، تنبیهِ زن یا زدنِ او بدور از خشونت و با رعایت موازین دینی، اشکالی ندارد. همانطور که الله عزوجل مراحل تنبیه زن را بیان فرموده است:
﴿وَٱلَّٰتِي تَخَافُونَ نُشُوزَهُنَّ فَعِظُوهُنَّ وَٱهۡجُرُوهُنَّ فِي ٱلۡمَضَاجِعِ وَٱضۡرِبُوهُنَّۖ﴾ [النساء : ٣٤]
و زنانی را که از نافرمانیشان بیمناکید، ابتدا نصیحت نمایید و آنگاه از همخوابی با آنها اجتناب کنید و (اگر مطیع نشدند) تنبیهشان نمایید.
لذا زدن در سومین مرحله قرار دارد و باید تنبیه زن، بدور از خشونت و بهگونهای باشد که آسیبی به او نرسد.
سپس مؤلف رحمه الله حدیثی بدین مضمون از عبدالله بن عمرو بن عاص رضي الله عنهما نقل کرده پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم فرموده است: «دنیا، متاعی بیش نیست؛ و بهترین متاع دنیا، زن شایسته و نیکوکار است». متاع، به هر چیزی میگویند که از آن بهره میبرند؛ همانطور که متاع مسافر، رهتوشهی اوست. بنابراین، زنِ نیکوکار و خردمند، بهترین نعمت دنیاست. زیرا پاسدارِ اسرارِ شوهر، و مال و فرزندان اوست و با عقل و خردی که دارد، خانه را بهخوبی اداره میکند و فرزندان نیک و شایستهای تربیت مینماید؛ وقتی شوهرش به او مینگرد، شاد میشود و در غیابِ شوهرش، حافظ مال و آبروی اوست و در کاری که شوهرش به او میسپارد، خیانت نمیکند. چنین زنی، بهترین نعمت دنیاست. از اینرو پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: «تُنْكَح الْمَرْأَة لِأَرْبَعٍ لِمَالِهَا وَلِحَسَبِهَا وَلِجَمَالِهَا وَلِدِينِهَا فَاظْفَرْ بِذَاتِ الدِّين تَرِبَتْ يَدَاك».([۳]) یعنی: «در ازدواج با زن، چهار هدف وجود دارد؛ بهخاطر مالش، نسَب و موقعیتش، زیباییاش، دینداریاش. زنِ دیندار انتخاب کن تا خیر ببینی». یعنی زن دیندار، بهترین زنیست که با او ازدواج میکنی و اگر زیبارو نباشد، اخلاق و ایمانش، او را زیبا میگرداند و از زندگی با او لذت میبری.
([۱]) صحیح الجامع، ش: ۵۱۳۷؛ و صحیح ابیداود، ش: ۱۸۶۳؛ از آلبانی رحمه الله؛ و مشکاة المصابیح، ش: ۳۲۶۱.
([۲]) صحیح بخاری، ش: ۹۰۰؛ و صحیح مسلم، ش: ۴۲۲ بهنقل از ابنعمر رضي الله عنه.
([۳]) بخاری، ش: ۵۰۹۰؛ و مسلم، ش: ۱۴۶۶ بهنقل از ابوهریره رضي الله عنه.