۲۶۰- وعن أَبي هريرة رضي الله عنه عَن رسولِ الله صلی الله علیه و آله و سلم قال: «إِنَّهُ لَيأتِي الرَّجُلُ السَّمِينُ العْظِيمُ يَوْمَ الْقِيامةِ لا يزنُ عِنْد الله جنَاحَ بعُوضَةٍ». [متفق عَلَيه]([۱])
ترجمه: ابوهریره رضي الله عنه میگوید: رسولالله صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: «روز قیامت، مردی بزرگ و فربه میآید که نزد الله بهاندازهی بال پشه نیز وزن و ارزش ندارد».
شرح
مؤلف رحمه الله حدیثی بدین مضمون از ابوهریره رضي الله عنه ذکر کرده که پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم فرموده است: «روز قیامت، مردی بزرگ و فربه میآید که نزد الله بهاندازهی بال پشه نیز وزن و ارزش ندارد».
مؤلف رحمه الله از آن جهت این حدیث را در باب «برتری مسلمانان مستضعف و فقیر» ذکر کرده که معمولاً چاقی، نتیجهی پُرخوریست و پرخوری، نتیجهی مال و ثروت فراوان میباشد. از اینرو غالباً ثروتمندان بیش از سایر انسانها، حقگریز و ناسپاس هستند؛ از اینرو روز قیامت، چنین وضعیتی خواهند داشت؛ یعنی با آنکه چاق و فربهاند و جسم بزرگی دارند، نزد الله، بهاندازهی بال پشهای هم وزن نخواهند داشت. ناگفته پیداست که پشه، یکی از ضعیفترین و ناتوانترین حشرات میباشد، وضعیت بال پشه که روشن است!
از این حدیث، مسأله وزن کردن در روز قیامت، ثابت میشود. چنانکه قرآن کریم نیز بیانگر همین موضوع است؛ الله عزوجل میفرماید:
﴿وَنَضَعُ ٱلۡمَوَٰزِينَ ٱلۡقِسۡطَ لِيَوۡمِ ٱلۡقِيَٰمَةِ فَلَا تُظۡلَمُ نَفۡسٞ شَيۡٔٗاۖ وَإِن كَانَ مِثۡقَالَ حَبَّةٖ مِّنۡ خَرۡدَلٍ أَتَيۡنَا بِهَاۗ وَكَفَىٰ بِنَا حَٰسِبِينَ ٤٧﴾ [الأنبياء: ٤٧]
و روز قیامت ترازوهای عدالت را (در میان) مینهیم و به هیچکس هیچ ستمی نمیشود و اگر عملی همسنگِ دانهی خردلی هم باشد، باز هم آن را (به حساب) میآوریم. و همین بس که ما حسابرسیم.
همچنین میفرماید:
﴿فَمَن يَعۡمَلۡ مِثۡقَالَ ذَرَّةٍ خَيۡرٗا يَرَهُۥ ٧ وَمَن يَعۡمَلۡ مِثۡقَالَ ذَرَّةٖ شَرّٗا يَرَهُۥ ٨﴾
[الزلزلة: ٧، ٨]
پس هرکس هموزن ذرهای نیکی کند، آن را میبیند. و هر کس هموزن ذرهای بدی نماید، آنرا میبیند.
پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم نیز فرموده است: «اتَّقُوا النَّارَ وَلوْ بِشقِّ تَمْرةٍ».([۲]) یعنی: «از آتش دوزخ پروا کنید؛ اگرچه با صدقه دادن نصف یک خرما باشد».
سنجش اعمال در روز قیامت، کاملاً عادلانه است و هیچ ظلم و ستمی در کار نیست. هرکس، مطابق بدیها و نیکیهایش محاسبه میشود. علما گفتهاند: هرکس، کفهی نیکیهایش از کفهی بدیهایش سنگینتر باشد، بهشتی خواهد بود و هرکس، کفهی بدیهایش سنگینتر باشد، سزاوار عذاب الهی در دوزخ میگردد. و کسانی که کفهی نیکیها و بدیهایشان، برابر میشود، برای مدتی، متناسب با کردارشان، در محلی به نام «اعراف» در میان بهشت و دوزخ میمانند و سرانجام، به بهشت میروند.
ناگفته نماند که وزن کردن یا سنجش اعمال در آن روز، کاملاً محسوس و با ترازوییست که دو کفه دارد؛ در یک کفه، نیکیها را میگذارند و در کفهی دیگر، بدیها را. اما چه چیزی را میسنجند؟ آنگونه که از ظاهر این حدیث بهنظر میرسد، خودِ انسان را میسنجند و وزن او به اعمالش بستگی دارد. برخی از علما گفتهاند: نامهی اعمال هر کسی را میسنجند؛ کارنامههای نیکی را در یک کفه و کارنامههای بدی را در کفهی دیگر میگذارند و وزن میکنند؛ مطابق کفه ای که سنگینتر است، دربارهاش حکم میشود.
همچنین گفته شده که آنچه در آن روز، وزن میشود، اعمال انسان است؛ زیرا الله متعال، میفرماید:
﴿فَمَن يَعۡمَلۡ مِثۡقَالَ ذَرَّةٍ خَيۡرٗا يَرَهُۥ ٧﴾ [الزلزلة: ٧]
پس هرکس هموزن ذرهای نیکی کند، آن را میبیند.
در این آیه، به سنجش عمل تصریح شده است. همانگونه که الله عزوجل میفرماید:
﴿وَإِن كَانَ مِثۡقَالَ حَبَّةٖ مِّنۡ خَرۡدَلٍ أَتَيۡنَا بِهَاۗ وَكَفَىٰ بِنَا حَٰسِبِينَ ٤٧﴾ [الأنبياء: ٤٧]
و اگر عملی همسنگِ دانهی خردلی هم باشد، باز هم آن را (به حساب) میآوریم. و همین بس که ما حسابرسیم.
رسولالله صلی الله علیه و آله و سلم نیز فرموده است: «كَلِمَتَانِ خَفِيفَتَانِ عَلَى اللِّسَانِ، ثَقِيلَتَانِ فِي الْمِيزَانِ، حَبِيبَتَانِ إِلَى الرَّحْمَنِ: سُبْحَانَ اللَّهِ وَبِحَمْدِهِ، سُبْحَانَ اللَّهِ الْعَظِيمِ».([۳]) یعنی: «دو کلمه وجود دارد که بر زبان سبک است؛ ولی در ترازوی اعمال سنگین میباشد و محبوب پروردگار رحمان است: سبحانالله وبحمده، سبحانالله العظیم». از این حدیث نیز چنین برداشت میشود که روز قیامت، اعمال انسان را میسنجند؛ یعنی آنچه روز قیامت در ترازو وزن میشود، اعمال انسان است. و از ظاهرِ قرآن و سنت نیز، همین برداشت میشود؛ و امکان دارد که هم اعمال و هم نامههای اعمال یا کارنامهها، وزن شوند.
حدیث ابوهریره رضي الله عنه هشداری جدی به همهی ماست که از تنپروری بپرهیزیم. لذا انسان خردمند، به پرورش قلب خود میاندیشد و پرورش قلب انسان، اینست که آن را بر فطرت خداپرستی و پایبندی به دین الله عزوجل عادت دهد. وقتی قلب انسان، در این زمینه، سالم باشد، تمام اندام و جوارح انسان نیز صالح و سالم خواهند بود؛ ولی بر عکس، اگر انسان به تنپروری عادت کند و از پرورش قلب خود غافل شود، روز قیامت، با جسم و پیکری نازپرورده برانگیخته میگردد، ولی با قلب خراب و فاسدش، سرانجامی جز دوزخ نخواهد داشت. برای اینکه این مفاهیم ارزشمند، روشنتر شود، چه خوب است این فرمودهی الهی را بخوانید که میفرماید:
﴿مَنۡ عَمِلَ صَٰلِحٗا مِّن ذَكَرٍ أَوۡ أُنثَىٰ وَهُوَ مُؤۡمِنٞ فَلَنُحۡيِيَنَّهُۥ حَيَوٰةٗ طَيِّبَةٗۖ وَلَنَجۡزِيَنَّهُمۡ أَجۡرَهُم بِأَحۡسَنِ مَا كَانُواْ يَعۡمَلُونَ ٩٧﴾ [النحل: ٩٧]
به هر مؤمن نیکوکاری اعم از مرد و زن زندگی نیک و پاکیزهای میبخشیم و به آنان مطابق بهترین کردارشان پاداش میدهیم.
الله متعال، در این آیه نوید داده است که زنان و مردان مؤمن را از زندگی پاک و پاکیزهای بهرهمند میسازد، نه اینکه جسمهای آنها را در ناز و نعمت قرار میدهد؛ زیرا در دلهایشان، انس و الفت مینهد و به آنها سینهای باز و قلبی آرام عطا میکند و بدینسان آنان را از آرامش خاطر، برخوردار میسازد. حتی یکی از گذشتگان نیکسیرت گفته است: «اگر شاهان و شاهزادگان از آرامشی که ما داریم، باخبر بودند، برای تصاحب آن با شمشیرهایشان به ستیز با ما برمیخاستند». از الله متعال درخواست میکنم که قلوب همهی ما را برای اسلام، بگشاید و دلهایمان را با نور علم و ایمان، نورانی بگرداند. بهیقین او، بخشندهی بزرگوار است.
([۱]) صحیح بخاری، ش: ۴۷۲۹؛ و صحیح مسلم، ش: ۲۷۸۵.
([۲]) صحیح بخاری، ش: (۱۴۱۷، ۳۵۹۵، ۶۰۲۳، ۶۵۳۹، ۶۵۶۳)؛ و صحیح مسلم، ش: ۱۰۱۶ بهنقل از عدی بن حاتم رضي الله عنه.
([۳]) صحیح بخاری، ش: (۶۴۰۶، ۶۶۸۲)؛ و مسلم، ش: ۲۶۹۴ بهنقل از ابوهریره رضي الله عنه.